Фармацевти поискаха извинение от здравния министър

Българските фармацевти с огромно недоумение и възмущение посрещнаха учудването на здравния министър Десислава Атанасова, че част от 100% платените лекарства от НЗОК се доплащат от пациентите. Преди ден пациенти се оплакаха, че след вдигането на надценките за аптеки и дистрибутори с 2%, им се е наложило да доплащат 100% поемани от НЗОК лекарства. От аптеките им обяснили, че количествата са купени преди намалението на надценките и до изчерпването им ще трябва да се доплаща. Здравният министър определи това като “безумие“ и "липса на всякаква отговорност от страна на аптеките".

В петък обаче от Българския фармацевтичен съюз поискаха извинение. Оттам коментираха, че “е безумие министерството на здравеопазването да продължава да твърди, че всички 100 % реимбурсирани от НЗОК лекарствени продукти са безплатни за пациентите, а в същото време да не полага дори и минимални усилия това да стане факт“. Те напомниха, че сега касата плаща напълно само за най-евтиното лекарство в дадена група и за по-скъпите пациентите доплащат.

“Хвърлянето на обвинения към аптеките е неприемливо, още повече, че става въпрос за лекарствени продукти, които аптеката отпуска без надценка, практика, която Комисията по защита на конкуренцията определи като прехвърляне на социалната отговорност на държавата върху аптеките“, заявиха от бранша.

От наличната към момента в Българския фармацевтичен съюз информация става ясно, че аптеките нямат никаква вина за създалата се ситуация.

Наред с това Българският фармацевтичен съюз призова при съмнения за нарушения гражданите да сезират Комисиите по етика и качество към съюза. “Практиката показва че постъпилите сигнали подлежат на обстойна проверка за резултатите от които жалбоподателя се уведомява“, посочват фармацевтите.

Споделяне

Още от България