Фармацевти против касата да плаща само на аптеки, даващи отстъпка преди ДДС

Висшият съвет по фармация не подкрепя идеята Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ да сключва договори само с аптеки, които работят с 10 процента отстъпка преди облагане с ДДС. Това каза за БТА проф. Евгений Минков, председател на Съюза на фармацевтите в България след заседанието на съвета.

Предложението за сключване на подобни договори от следващата година бе съобщено пред журналисти преди два дни от д-р Дечо Дечев, заместник - директор на дирекция "Лекарствена политика и контрол" към НЗОК. Сумата от отстъпката ще се връща в НЗОК, каза д-р Дечев.

До момента такова условие за сключване на договор с касата не е имало, каза проф. Минков. Това означава, че 10 на сто от годишния приход на аптеката, реализиран от продажба на лекарства, маркирани със стикери на НЗОК, ще бъде предоставян на НЗОК. Аптеки, които нямат договор с НЗОК, няма да продават лекарства, платени напълно или частично от касата.

Предстои нова среща между представители на Съюза на фармацевтите в България и д-р Иван Букарев, директор на НЗОК, допълни проф. Минков.

Висшият съвет по фармация е консултативен орган към министъра на здравеопазването. В него влизат равен брой представители на Министерството на здравеопазването и на Изпълнителната агенция по лекарствата, на Фармацевтичния факултет на Медицинския университет - София, на съсловната организация на фармацевтите и представител на НЗОК.

Споделяне

Още от България