Фармацевти ще атакуват намалението на надценките си в съда

Предлагат изписване на повече генерици и покриване само на ефективни терапии

Фармацевти ще атакуват намалението на надценките си в съда

Фармацевти заплашиха да атакуват намалените им от правителството надценки пред съда и да сезират европейските институции  за непрозрачното ценообразуване и административното преразпределение на пазара на едро и дребно във фармацевтичния сектор. Преди ден кабинетът одобри внесени от здравния министър Десислава Атанасова промени в наредба на здравното министерство, с които надценките на аптеките и дистрибуторите се намаляват с по два процентни пункта. Сега търговците на едро имат право на надценки между 6% и 10%, а аптеките средно на 20%, но повечето аптеки работят на цени под пределните надценки.

Затова и фармацевтите смятат, че мярката няма да доведе до поевтиняване на лекарствата за пациентите, но ще затрудни работата на по-малките аптеки, тъй като надценката е единственият им приход, от който издържат персонал и поддържат асортимент от медикаменти.

Фармацевтите възнамеряват да сезират Върховния административен съд (ВАС), като се позовават на решение на Комисията за защита от конкуренцията от юни тази година. Антимонополната комисия постанови, че определеният от държавата ред за разпространение на медикаментите, заплащани от НЗОК,  не стимулира достатъчно аптеките да участват в тяхното предлагане, тъй като нямат право на надценка за тях, а получават само по 2 лева за обработка на рецепта.

Според фармацевтите приетите от правителството мерки за поевтиняване на лекарствата са популистки. Те настояват здравното министерство да организира кръгла маса, на която да бъдат обсъдени предложения, които реално могат да ограничат разходите за лекарства, както на здравната каса, така и на хората.

Една от предлаганите от фармацевтите мерки е въвеждането на норма за лекарите за предписване на генерични медикаменти. Дават пример с Франция, където 30% от предписаните от един лекар продукти трябва да са генерични. Фармацевтите предлагат също да се въведат пределни бюджети на лекарите за предписване на лекарства. “Доказано е, че най-ефикасните мерки за намаляване на разходите за лекарства са тези, които са насочени срещу хората, които ги създават – лекарите. Тази практика е много успешна във Великобритания, където въвеждането на такива бюджети за по-голяма група от лекари, води до намаляване  до 13% на разходите за лекарства“, смятат фармацевтите.

“Ограничаването на влиянието на фармацевтичната индустрия върху лекарите също води до ограничаване на ръста на разходите за лекарства“, коментираха от Българския фармацевтичен съюз.

Друга предлагана мярка е въвеждането на клинични фармацевти в болниците, което според аптекарите би намалило разходите за лекарства на болниците с 20% -30%.

Фармацевтите препоръчват и периодично прочистване на позитивния лекарствен списък от лекарства, които не са стойностно-ефективни. “В някои държави е практика да се създават дори “черни списъци” с лекарства, терапията с които не е стойностно-ефективна”, коментират експертите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?