Фармацевтичен дистрибутор обвинява зам.-министър в корупция

Фармацевтичен дистрибутор обвинява зам.-министър в корупция
Управителят на най-големия фарамцевтичен дистрибутор у нас "Търговска лига" обвини в корупция зам.-здравния министър и председател на УС на НЗОК Емил Райнов със сигнали до Европейската комисия и до в. "Интернешънъл хералд трибюн".

"Докато европейските власти приканиха България още веднъж да изкорени корупцията, бизнесмен от фармацевтичния бранш обвини висши служители в здравеопазването в искането на месечни рушвети на обща стойност 2.8 млн. евро", пише вестникът.

"Корупцията е навсякъде, включително в САЩ и Европа, но основната разлика е, че в България тя е много по-брутална", се казва в писмото на управителя на "Търговска лига" Тихомир Каменов.

Вестникът съобщава, че зам.-председателят на ЕК Жак Баро е получил сигнала, в който се посочва, че Райнов иска месечни рушвети от около 3 млн. евро. Отговорът на българските власти бил, че обвиненията се неоснователни и Каменов използва известна доза "драматизъм" в твърденията си за корупция като инструмент срещу управляваното от БСП правителство, което е засегнало негови интереси.

В петък Емил Райнов, който е зам.-министър от квотата на БСП, заяви, че срещу него се води кампания заради отказа на НЗОК да сключи договор с три от болниците на Каменов. "Каменов е собственик на три нови частни болници и претендира за договор с НЗОК. Претенциите са от времето, когато тези болници дори нямаха разрешение за лечебна дейност. Сега имат, но не са акредитирани, а това е неотменимо законово изискване за сключване на договор с НЗОК. От мен в пряк текст се иска да наруша закона. Това нито аз в лично качество, нито Управителният съвет ще направим", заявява Райнов.

Той настоява прокуратурата и ДАНС да се самосезират по твърдението, че е искал и получавал подкупи в особено високи размери. "Призовавам ги също така да започнат проверка в "Търговска лига", за да се изясни веднъж завинаги дейността на тази организация", заяви Райнов.

Зам.-министърът твърди, че Каменов и изпълнителният директор на "Търговска лига" Тони Веков са отправяли заплахи по телефона към него и към други ръководители в системата на здравеопазването.

Райнов каза още, че от "Интернешънъл хералд трибюн" му казали за подготвяната публикация и че след това ще му дадат възможност да си изложи мнението. Със зам.-министъра се е свързал и Жак Баро, който е изслушал неговите обяснения.

"Действията на министерството и на НЗОК през последните години засегнаха в значителна степен интересите на "Търговската лига", тъй като регулираха пазара и ограничиха корупцията при договарянето на цените на лекарствата, заплащани изцяло или частично от държавата, включително и от отделните болници", казва Райнов.

През годините обаче Министерството на здравеопазването не веднъж е упреквано от представители на фармацевтичния бранш, че толерира "Търговска лига".

В петък от дружеството "Търговска лига" заявиха, че намалението в оборота му от държавните поръчки на здравното министерство е резултат единствено от отказа на фирмата да плаща рушвети и корупционни комисионни.

Сигналите за корупция срещу Райнов тръгнаха през октомври, когато в пощенските кутии на депутати се появиха анонимни материали, в които се твърди, че Райнов е присвоил стотици милиони лева под формата на комисиони, получени срещу уреждане на обществени поръчки. Още тогава Райнов призова прокуратурата и ДАНС да се самосезират за клевета.

В началото на годината трите кардиологични болници в Ямбол, Велико Търново и Варна настояха НЗОК чрез своите регионални поделения да сключи договори с тях, въпреки че не са представили акредитации. Те се позовават на решението на ВАС от 10 декември и посочват, че с неговото влизане в сила отпадат всички нормативни и административни пречки за сключване на договори между НЗОК и трите лечебни заведения.

На 15 декември Народното събрание прие Закона за бюджета на НЗОК за 2009 г., който влезе в сила от 1 януари. До влизането му в сила е действал обаче миналогодишният закон за бюджета, в който липсвало изискването за наличие на акредитационна оценка като условие за сключване на договор с НЗОК.

Според проф. Младен Григоров, директор на болницата във Велико Търново в периода 10 - 31 декември 2008 г., НЗОК и поделенията ѝ в трите града са били длъжни да сключат договори с лечебните заведения. Аргументът му е, че изискването за акредитация не е било действащо в този период и правата на болниците са заварено възникнали към датата на влизане в сила на бюджета за тази година. Според него отказът на РЗОК – мълчалив или писмен - е бил незаконосъобразен.

Трите болници заплашиха тогава да си търсят правата по съдебен ред с всички "негативни финансови, наказателноправни и морални последици за НЗОК".

Споделяне

Още по темата

Още от България