Фармацевтичната група на ЕС е информирана за обвиненията срещу председателя на съсловната организация у нас

Фармацевтичната група на ЕС е информирана за обвиненията срещу председателя на съсловната организация у нас

Българският фармацевтичен съюз (БФС) е  информирал Фармацевтичната група на Европейския съюз (PGEU) за обвинението на прокуратурата към председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова и наложената ѝ парична гаранция  заради интервюта, дадени пред БНР и БНТ.

В петък Стоименова беше обвинена по чл. 326, ал.1 от Наказателния Кодекс (НК ) за всяване на паника заради нейни интервюта пред двете обществени медии, в които говори за вероятност от недостиг на определени лекарства в условията на пандемия. Според прокуратурата  с изакзаванията си Стоименова "буди неоснователна тревога" у гражданите в условията на извънредно положение и деянието е с висока обществена опасност, заради което ѝ беше определена гаранция от 20 хил. лв. 

Преди ден съсловната организация на фармацевтите у нас е информирала PGEU. Фармацевтичната група на ЕС е гласът на европейските фармацевти и нейни членове са националните организации на фармацевтите от над 31 европейски държави.

Основната роля на PGEU е да промотира социалната роля на фармацевтите в аптеките за Общността, ползите от фармацевтичната професия за здравните системи, обществото, както и за всеки отделен пациент.

PGEU представлява интересите на над 400 000 фармацевти в европейската общност, като основната ѝ мисия е чрез сътрудничество да насърчава гласа на фармацевтите, който да се превърне в основа на политиките на Европейския съюз в сферата на здравеопазването.

Така, информацията за случващото се в България ще стигне до всички европейски фармацевти, които са на предна линия в условията на пандемия и са подпомагани от институциите, информираха от Фармацевтичния съюз. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?