Фармацевтичният съюз напомня за исканията си - една аптека на 10 хиляди жители

Фармацевтичният съюз напомня за исканията си - една аптека на 10 хиляди жители

Регулация на броя и разположението на аптеките ще осигури равен достъп на живеещите в малките и големите населени места до лекарствени продукти и фармацевтични грижи. Тази позиция повториха от Българския фармацевтичен съюз по повод на професионалния празник на фармацевтите - Еньовден.

Продължаваме да настояваме за законодателни промени, които да въведат ограничения от една аптека на 10 хиляди души население, да задължат колегите да работят със Здравната каса и когато един собственик има повече от една аптека, втората задължително да е в нежеланите райони, заяви пред БНР зам.-председателят на фармацевтичния съюз Габриела Любенова. По думите ѝ, това предложение е представяно пред всички здравни министри от сегашния кабинет.

"Задължително трябва да има регулация, която ще гарантира този равнопоставен достъп. Да има точно определен брой аптеки във всяка една област. И тези аптеки съответно да работят с Националната здравно-осигурителна каса, за да можем да гарантираме достъп до скъпоструващите и до животоспасяващите лекарства", каза пред БНР тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?