Фармацевтичният съюз подкрепи самостоятелната ни кандидатура за ЕМА

Фармацевтичният съюз подкрепи самостоятелната ни кандидатура за ЕМА

Българският фармацевтичен съюз подкрепи самостоятелната кандидатура на страната ни за седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), съобщиха от съсловната организация. Решение за това е взето на заседание на Управителния съвет на съсловната организация, проведено на 23 юни в Русе, по време на Българските фармацевтични дни.

От БФС посочват, че подкрепят всички усилия на държавните институции и неправителствените организации за самостоятелната кандидатура на страната ни за седалище.

Решението идва седмица след като здравният министър проф. Николай Петров обяви, че България ще кандидатства сама за преместването на агенцията в София, е не заедно с Румъния, каквато заявка беше дадена от служебния кабинет.

В момента централата на Европейската агенция по лекарствата се намира във Великобритания, но след Брекзит трябва да бъде преместена в друга страна членка на Европейския съюз. Кандидати за седалище на ЕМА са още Стокхолм, Милано и две места в Белгия - Дигем (Фландрия) и Льовен-ла-ньов (Валония).

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?