Фармацевтите настояват за долен праг на цените на медикаментите

Фармацевтите настояват за долен праг на цените на медикаментите

От Българския фармацевтичен съюз (БФС) настояват цените на лекарствата да имат минимална цена, под която аптеките да нямат право да продават, стана ясно на пресконференция на членове на съюза в сряда.

Идеята е, че по този начин ще се сложи край на дъмпинговите цени и нелоялната конкуренция в сектора.

От съсловната организация предупредиха, че в момента някои аптеки продават лекарства на производствени цени и така подбиват останалите цени на пазара. Това е възможно, понеже сегашната наредба за ценообразуването на лекарствата определя тяхната максимална стойност, но не и най-ниската цена, на която е възможно да се продават, обясниха от БФС.

Аделина Любенова, член на Управителния съвет на съюза, коментира, че се готви нова наредба, но представители на бранша не са били поканени да участват в нейното изготвяне.

Ако нелоялната практика продължи, сме готови да сезираме Комисията за защита на конкуренцията, каза още тя. Според съсловната организация по-високите глоби, заложени в новия закон на лекарствата, също ще помогнат за намаляване на нарушенията.

Провинилите се фармацевти, например, ги заплашват три вида наказания – порицание, глоба до 900 лева или заличаване от регистъра на БФС за срок от 3 месеца до 3 години.

БФС готвят и правила как фармацевтите трябва да консултират пациентите. Така според съсловието пациентите ще получават компетентен съвет, дори когато търсят лекарства, продавани без рецепта.

Ако имате главоболие и отидете в аптеката, е добре преди фармацевта да ви даде някакво лекарство, да попита откога имате главоболие, дали имате високо кръвно налягане, дали имате други симптоми и дали сте вземали други лекарства досега, дадоха за пример от БФС.

Съсловната организация предвижда и програма за допълнителна квалификация на фармацевтите. До есента БФС ще разработи и етичен кодекс.

Фармацевтите подчертаха, че у нас няма механизъм, чрез който да се съобщава за лекарски грешки при изписването на медикаменти.

Асена Стоименова, председател на Комисията по качество към БФС, посочи, че най-често лекарите грешат при дозировката или съвместимостта на медикаментите. В Дания годишно се отчитат около 50-60 хил. грешки, но в България такава статистика няма, обясни тя.

Споделяне

Още от България