Фъстъците от втория задържан контейнер са по-токсични

Двойно по-токсични са фъстъците от втория контейнер на последната пратка от Гамбия, задържани на пристанище Варна-Запад, съобщиха  в понеделник от Министерството на здравеопазването. Между 50 и 60 пъти над допустимото е превишението на алфатоксини в ядките. По документи няма данни за датата на производството и за срока на годност на продукта, се добавя в съобщението.

Няма резултат от опитите на властите да се свържат с фирмата-получател “Прима Агро” ЕООД и канцерогенните фъстъци остават под митнически контрол.

Засега няма следи от първата пратка гамбийски фъстъци. Над 100 са проверените сладкарски цехове във Варна и областта. При инспекцията си днес експертите от РИОКОЗ-Варна откриха несъответствия между партиди и сертификати на български фъстъци.

“До представяне на документите няма да вземем проби. Ще ги поставим под възбрана, което означава, че те няма да напускат склада така или иначе”, обясни Станислава Георгиева, младши инспектор в РИОКОЗ-Варна.

За стоката в търговската мрежа отговорността основно носят търговци и производители. “Проверяваме срока на годност и съответно дали стоката си отговаря по документи”, каза Николай Николов – управител на склад на едро.

При последните проверки са открити 400 килограма фъстъци, внос от Китай. Според регламента на Европейския съюз внасяните храни от тази страна подлежат на здравен контрол. Партидният номер на китайските фъстъци не съвпада със сертификата за качество и те също са под възбрана. Лабораторните анализи тепърва ще докажат дали ядките са годни за консумация.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?