Фатах е за мир с Израел, но си запазва правото на съпротива

Палестинското движение Фатах избира мира с Израел, но съпротивата също остава вариант, заяви палестинският президент Махмуд Абас в речта си пред делегатите в първия от 20 години насам конгрес на Фатах, започнал във Витлеем, на Западния бряг на река Йордан, предаде Ройтерс във вторник.

"Въпреки че мирът с Израел е нашият избор, ние си запазваме правото на съпротива, което по силата на международните закони е наше законно право", каза президентът.

Проектът за нова програма на Фатах призовава за нови форми на съпротива като гражданското неподчинение срещу еврейската заселническа дейност и срещу граничната стена на Западния бряг, която според Израел е мярка за сигурност, а за палестинците - начин да се завзема земя. Проектът не отхвърля варианта за въоръжена борба, ако мирните преговори с Израел завършат с провал. Също така програмата допуска възможността за едностранно провъзгласяване на палестинска държава на Западния бряг и ивицата Газа, ако преговорите останат замразени.

Президентът Абас настоя, че палестинците трябва да продължат преговорите с израелците, докато съществува и най-малката надежда за постигането на мир. По думите му появата на картата на света на палестинска държава в границите от 1967 г. със столица Ерусалим е въпрос на време.

Ислямисткото движение Хамас забрани на 400 делегати на Фатах, живеещи в ивицата Газа, да заминат на конгреса във Витлеем. По този повод Абас заяви, че нито Хамас, нито която и да било друга фракция има право да решава самостоятелно по какъв начин да се води съпротивата.

В речта си Абас увери, че Фатах няма да допусне законната борба на палестинците за независима палестинска държава да претърпи неуспех заради терористични прояви. Президентът призова спорът за властта с Хамас да се реши чрез избори и обеща, че ако ислямистите спечелят изборите, той лично ще им предаде пълната власт.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?