Фатах и Хамас преговарят за палестинско правителство на националното единство

Лидери на ислямското движение Хамас и партията Фатах на палестинския президент Махмуд Абас проведоха преговори в Газа за съставянето на преходно технократско правителство на
националното единство, съобщи ДПА.

Говорителят на Хамас в Газа Сами Абу Зухри каза, че висшият представител на Фатах Азам ал Ахмад се е срещнал снощи с високопоставения член на Хамас Муса Абу Марзук за обсъждане на въпроса за съставяне на правителство.

Палестински служител, запознат с преговорите, заяви, че на срещата са били разменени списъци с кандидати за министри в новото правителство. По думите му списъците включват кандидати, които не са членове нито на Фатах, нито на Хамас, а са независими технократи. Според него "обсъжданията за избиране на министрите вървят гладко".

Той каза, че Ал Ахмед имал указания от Абас да постигне споразумение с Хамас за единен списък с министри за новото правителство.

"Президентът Абас, който ще бъде министър-председател на новото правителство, ще обяви договореният списък в последната седмица на май", заяви служителят, пожелал анонимност.

Правителството ще има за конкретна задача да подготви общи избори, които да бъдат произведени шест месеца след неговото съставяне.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?