ФАЦ: Българският премиер обича най-много да ругае предшественика си

ФАЦ: Българският премиер обича най-много да ругае предшественика си
В статия, озаглавена "Природно явление" и под наслов "Българският премиер обича най-много да ругае предшественика си", авторитетният германски ежедневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ) помества статия за стоте дни на кабинета "Борисов", предаде радио Дойче веле.

ЕС от години насам гледа с недоверие към столицата на най-бедната си страна членка. Замразяването или спирането на средства от европейските фондове бе последствие от лошите вести, произведени в България след присъединяването ѝ 2007 г. в повече от достатъчно количество. Българите споделят това недоверие и според анкетите нямат доверие в правителството си. Това недоверие дори е уникално дълбоко в сравнение с другите европейски страни. Европейските институции, точно обратното, се ползват с голяма доверие в България и мнозина българи биха предпочели да ги управляват от Брюксел, се посочва в статията.

Недоверието на Брюксел спрямо София обаче съвсем не е изчистено от лятото насам, когато българите гласуваха на избори срещу предишното правителство на БСП и Ахмед Доган.

В статията се припомня, че партия ГЕРБ на бившия столичен кмет Бойко Борисов спечели изборите с 40% подкрепа и се задава въпросът може ли ГЕРБ да предложи на гражданите нещо повече.

След настъпването на 100-ия ден от управлението на хората на Борисов, поне може да се каже, че досега не са настъпили катастрофи.

ГЕРБ досега успява да избягва и скандали в собствените редици. Борисов предпочита да се упражнява в раздаването на удари по предшественика си, лидера на БСП Сергей Станишев, под чието ръководство страната наистина се присъедини към ЕС, но не успя да пристигне в Европа. Почти няма ден, в който Борисов да не оповестява публично мним или истински скандал от предишното управление.

Последно ставаше дума за това дали Станишев е искал да потули поверителен доклад от есента на миналата година за корупция в правителствените кръгове. Българският главен прокурор Велчев досега още преценява случая, който отвън е трудно разбираем и напомня за разчистване на сметки.

В обкръжението на бившия премиер Иван Костов обаче, на чиито депутати досега малцинственото правителство на Борисов можеше да разчита, вече се дочуват недоволни гласове. Отделни депутати питат дали постоянните удари на Борисов срещу предшественика му нямат за цел да отвличат вниманието от това, че правителството досега не може да демонстрира убедителни рецепти за борба с икономическата криза, а иначе няма някакви достижения.

Много от мероприятията на Борисов наистина изглеждат като чист популизъм. Наскоро той нареди икономии при посрещането на чуждестранни делегации, тъй като правителството досега само за обеди и цветя харчело по около 3 500 евро на месец.

И оповестеното от Борисов решение, че въпреки обявения наскоро отказ на германския енергиен концерн RWE от участие в строежа на АЕЦ "Белене" работата по построяването на централата ще продължи, се възприе добре. Ядрената енергетика е популярна в България.

В статията се посочва, допълнителна популярност на Борисов донесъл заведеният иск за връщане на държавата на 400 хектара гори, които "политически отдавна незначителният бивш цар Симеон Втори" се твърди, че е получил неправомерно.

Като политически по-значимо вестникът оценява оповестеното намерение за недопускане на депутати, които са сътрудничили или доносничили на комунистическите тайни служби, да заемат ръководни постове в парламентарни комисии и да не могат да участват в определени комисии. Че БСП и Доган искат да протестират срещу това пред КС, не е учудващо, тъй като техните депутати са засегнати над средното статистическо ниво, припомня ФАЦ.

В заключение се посочва, че премиерът може да изчаква спокойно, защото и следващото изпитание за популярността му е почти спечелено. Победата на кандидатката на ГЕРБ за кметските избори в София на 15 ноември е почти сигурна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?