Атентат или инсценировка?

ФАЦ: Доган, (не)досегаемият

Раздялата с лидера на ДПС не бе никак достойна, затова пък напълно подобаваща

ФАЦ: Доган, (не)досегаемият

Поради факта, че точно преди изборите доверието в ДПС спада, човек би могъл да си помисли, че опитът за покушение срещу Доган е добре дошъл за партията му, пише германският вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ), цитиран от Дойче веле.

Раздялата с лидера на турското малцинство в България Ахмед Доган не бе никак достойна, затова пък напълно подобаваща. Бизнесменът Доган е начело на Движението за права и свободи още от самото му създаване - веднага след падането на комунистическия режим в България. А преди това е бил, освен всичко останало, и агент на комунистическите тайни служби, припомня ФАЦ.

Оттегляне с гръм и трясък

В държавата, в която от промените насам се издигнаха и сринаха не един и двама политици, Доган е сред малкото постоянни величини. Партията му участваше пряко или непряко в много от правителствата, което даде на Доган възможност да преследва основния си интерес, а именно - да умножава състоянието си

Отсъствията му от парламента са легендарни - никой друг депутат не се отбива толкова рядко в сградата на Народното събрание, колкото Доган. За цял четиригодишен мандат например той е бил забелязан точно десет пъти в парламента... За сметка на това Доган участва доста активно в икономическия живот на страната. Интересите му са сходни с тези на Силвио Берлускони - както към парите, така и към жените. Разследванията относно неговото (вероятно незаконно придобито) имущество, за непрозрачните сделки с недвижими имоти и изключително добре заплатените "консултантски договори" по държавни инфраструктурни проекти така и не мръднаха от фазата на предварителното производство - нещо много типично за България, пише ФАЦ и уточнява, че не само заради това Доган винаги е изглеждал недосегаем.

Сега поне чухме формално да заявява, че напуска сцената. На конференцията на ДПС той обяви оставката си като председател, но делегатите го избраха за почетен председател. Дори само това бе предостатъчна новина за медиите. Но ето, че оттеглянето премина още по-зрелищно - млад мъж излезе на трибуната и заплаши Доган с пистолет.

Атентат или инсценировка?

Българският политически елит побърза да осъди случая. Но не след дълго сред обществеността възникна въпросът дали действително става дума за атентат - или по-скоро за инсценировка с политически цели. Новоизбраният партиен председател Лютви Местан заяви, че покушението не е просто нападение срещу лидера на ДПС, а срещу всички, чиято воля той представлява в продължение на 23 години. Не се знае кой стои зад атентата, но истинският поръчител е "езикът на омразата и конфронтацията. Демокрацията в България е застрашена", по думите на Местан.

Толкова драматични ли са обаче нещата? Не друг, а шефът на популистката партия "Атака" Волен Сидеров излезе с интерпретацията, че атентатът със сигурност ще сплоти още повече редиците на ДПС. Министър-председателят Борисов, когото познаваме като популист, но не и като националист, заяви нещо сходно само преди няколко месеца: "Единственият шанс на Доган е да настрои едни срещу други българските турци и българските християни и да плаши турците с нов Възродителен процес".

Факт е, че в последно време допитванията регистрират спад в доверието към ДПС, и то точно преди парламентарните избори това лято. Поради което човек би могъл да си помисли, че ако атентатът не се беше случил наистина, на ДПС щеше да му се наложи самó да си го нагласи, заключава "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Други чужди медии също коментират събитието.

"България нямаше да е България, ако ден след драматичните мигове не се бяха появили предположения, че покушението е инсценировка", пише австрийският вестник "Дер Щандард". Цитиран е политологът Огнян Минчев, според когото подобни театрални изпълнения не са нови и те са дело на "олигарси, включително Доган", започнали като сътрудници на Държавна сигурност, а след това през 1989 г. внезапно внесли демокрация и капитализъм в страната.

Австрийският в."Ди Пресе" отбелязва, че иначе словоохотливият министър-председател Бойко Борисов е коментирал едва ден по-късно случилото се и осъдил нападението като "нецивилизовано действие", но и се е възмутил от ужасния побой, нанесен на извършителя от побеснели делегати на конференцията на ДПС.

"Това беше изстрел, който почти беше чут, докато милиони хора по света гледаха как мъж се втурва на сцена в България, след това насочва пистолет срещу виден опозиционен лидер на живо по телевизията", коментира британският вестник "Гардиън”.

В същото време много българи се опитват да разделят фактите от фантазията, за да изяснят какво мотивира нападението. Полицията смята, че Енимехмедов, студент по архитектура, етнически турчин, с криминално досие за наркотици, кражби и нападение, е действал сам, но мнозина смятат, че ДПС е инсценирала нападението сама, в опит да излъска имиджа си, допълва изданието.

Отвъд самото нападение и шумотевицата, българите наблюдават този случай много внимателно, тъй като братът на Енимехмедов е спечелил реалити шоуто "Танцувай с мен” през 2007.

"Той беше страхотен танцьор”, заявява представител на българските медии пред "Гардиън"

Ахмед Демир Доган показа изключителна физическа готовност, отбелязва сръбският вестник ”Данас”, който публикува портрет на Ахмед Доган, в рубриката "Личност на деня”, озаглавен "По-силен от боксьор”.

Споделяне

Още по темата

Още от България