ФАЦ: Евроизборите предлагат нова среща с младия олигарх Пеевски

Германската телевизия АРД излъчи репортаж за изчезващата свобода на медиите в България

Централата на "Нова българска медийна група", където на екипа на телевизия АРД е забранено да снима. Сн.: ardmediathek.de

България е най-бедната страна в ЕС. Въпреки това - или може би именно заради това, повечето българи са привърженици на идеята за Обединена Европа, пише Михаел Мартенс на страниците на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ), цитиран от Дойче веле. Хората в България приветстват натиска на Брюксел върху управленския елит. Високото мнение на българите за ЕС се помрачава единствено от самоунищожителната преценка, че един клуб, който допуска страна като България да е негова членка, няма как да е особено читав.


Задкулисието


Въпреки че българите са силно проевропейски настроени, евроизборите не ги интересуват особено. Предизборната кампания е скучна и вяла, се разказва в репортажа на ФАЦ. Казано накратко: Брюксел и Страсбург са явно твърде далеч.


"Темата "Европа" почти не присъства в предизборната борба. На преден план са други проблеми: тежката икономическа криза и критиката към олигархичната правителствена система. Това е една система, в която по всеобщо мнение институциите съществуват само формално, а важните решения се взимат задкулисно", казва Марко Арнд, ръководител на софийското бюро на фондация "Конрад Аденауер".


Именно системата, за която говори Марко Арнд, изкара миналата година българите на улицата. Студенти окупираха Софийския университет, а пред парламента всяка вечер се събираха хиляди демонстранти. Те протестираха срещу сегашното, срещу бившето, но и срещу евентуалното бъдещо правителство. При това не ставаше дума за тази или онази партия. Недоволните българи се надигнаха срещу стила на управление, който поставя задкулисните договорки над законите и правилата.


Недоволството на българите изригна след назначаването на съмнителния бизнесмен Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Бунтът по улиците на София принуди управляващите да ревизират решението си, но те игнорираха основното искане на демонстрантите - оставка на кабинета "Орешарски". Протестът, избухнал заради назначението на Пеевски, постепенно заглъхна, но евроизборите предлагат нова среща с младия олигарх, пише ФАЦ и посочва, че кой знае защо кандидатурата на Пеевски за евродепутат не е провокирала вълна от негативни реакции в българските медии.

 

"Откъде да дойдат тези негативни реакции, след като всички медии са негови", казва една млада българка, цитирана от "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

 

АРД с репортаж за България и (не)свободата на медиите


На медийната свобода в България и по-точно отсъствието на такава е посветен и обширен репортаж на германската обществена телевизия АРД (ARD). Авторите на филма припомнят за печалното пропадане на България в класацията на "Репортери без граници" и цитират журналистката Полина Паунова от Mediapool, която казва, че повечето информации в българските медии - от най-дребните новини до коментарите, са плод на предварителни договорки между главния редактор, издателя и политическата фигура, която трябва да бъде "обслужена".

 

Журналистът Матиас Еберт представя различни актуални сюжети. Първият е за застрояването на черноморското крайбрежие и последния случай с Карадере и неизвестния инвеститор. С екипа на предаването е Асен Йорданов от сайта "Биволъ", който коментира, че Карадере е един от последните останали незастроени плажове и освен това е защитен от европейска директива. "В България мафията се ползва със защита, за журналистите е опасно да задават въпроси. Не можеш да разчиташ на полицията, трябва да се пазиш сам", коментира Асен Йорданов и разказва, че самият той е бил нападнат с нож от маскирани мъже.


ARD разговоря и с журналиста от "Дневник" и "Капитал" Спас Спасов, който също е получавал предупреждения заради работата си. Той показва книгата "Изкуството на войната", която беше получил с посвещение от един от партньорите в ТИМ.

 

По-нататък журналистите от германската телевизия акцентират върху факта, че голяма част от българските медии са в ръцете на една медийна група. Какво означава това за медийната свобода? - питат германските журналисти и показват сградата на "Нова българска медийна група" (притежавана все още от майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева – бел.ред.), пред която се развява знамето на ЕС. Само че медийната свобода - такава, каквато я описват стандартите на Обединена Европа, изглежда другояче, коментират журналистите от АРД. Охранител обяснява на екипа, че нямат право да снимат и ги гони. Журналистът показва и писмо, с което Ирена Кръстева отказва да отговори на въпросите им.

 

На 25 май българите ще трябва да изберат своите представители в парламента на тази Обединена Европа. Очакванията са обаче за ниска избирателна активност. Резултатите от проучванията сочат, че повече от половината гласоподаватели няма да се отправят към урните. "Че какво могат да постигнат 17 български евродепутати?", питат се много българи и се отказват от правото си на глас. И по този начин неволно помагат на определени хора да осъществят политическите си амбиции, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", цитиран от Дойче веле.

Споделяне

Още по темата

Още от България