ФАЦ: Все повече българи получават социални помощи в Германия

ФАЦ: Все повече българи получават социални помощи в Германия

Все повече имигранти от България и Румъния получават помощи в Германия по програмата за социално подпомагане на безработни "Харц"-4 - и изследователите очакват броят им да нарасне. Същевременно румънците са особено добре интегрирани на германския трудов пазар, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ).

Зависимостта на имигрантите от Румъния и България от социални помощи значително се повишава. Актуално проучване на Института за изследвания на трудовия пазар и заетостта към германската Федерална агенция по заетостта сочи, че делът на получателите на помощи по програмата "Харц"-4 от двете страни се е увеличил с почти четири пункта до 17 процента в рамките на година. Същевременно това е с 0,5 пункта повече от средното равнище за всички живеещи в Германия чужденци. Преди отпадането на всички трудови ограничения за гражданите на двете членки на Европейския съюз най-вече Християнсоциалният съюз предупреждаваше за високата цена, която ще има това. Но изследователи доказаха, че имигрантите от двете страни са относително добре заети в сравнение с други групи чужденци и по-рядко получават помощи по "Харц"-4.

Но от началото на годината се наблюдава ясно увеличение на социалните разходи при тях, а Институтът за изследвания на трудовия пазар и заетостта очаква трайно нарастване. Но има разлика в това отношение между българите и румънците, отбелязва "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Докато делът на получателите на социални помощи от Румъния се е увеличил със само 2,5 пункта до 11,5 процента и с това доближава нивата при другите имигрантски групи от Близкия изток и Южна Европа, то делът на българите се е увеличил с малко повече от 8 пункта до почти 28 процента. Институтът отбелязва, че при повече от 40 процента става дума за хора, които наред със социалните помощи имат и някакъв доход от трудова дейност.

Бедността зависи от равнището на доходите и колко хора трябва да живеят от тях. Много от мигрантите работят в селското стопанство и строителството. Най-многобройни са получателите на помощи по "Харц"-4 сред румънците и българите в Бремен /34 процента/, Берлин /30 процента/ и Кьолн /28 процента/.

Румънците са търсени на трудовия пазар. Безработицата сред тях е 6,3 процента, като това дори е малко под равнището за цялото население. При българите тя се е увеличила с 0,7 пункта до 15,8 процента. Общо в Германия живеят 625 хиляди души от двете страни, като около две трети са от Румъния. В Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Хамбург, Дуйсбург и Нюрнберг има по над 10 хиляди души от двете държави. Най-висок е техният дял в Офенбах, където съставляват 5,4 процента от населението. За 2015 г. се очаква увеличение от 130 хиляди до 150 хиляди души, допълва "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Споделяне

Още от Европа