Фаворитът на ГЕРБ все пак ще има конкуренция за поста главен прокурор

Сотир Цацаров и Галина Тонева се очертават като единствените двама кандидати

Сотир Цацаров и Галина Тонева.

Шефът на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров и заместник-главният прокурор Галина Тонева най-вероятно ще са единствените двама кандидати за поста главен прокурор, научи Mediapool от свои източници във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Името на Цацаров, сочен за фаворит на ГЕРБ, се върти отдавна в медиите като кандидатура на вътрешния министър Цветан Цветанов и дори имаше предположения, че при толкова явна обвързаност едва ли ще се кандидатира.

 

За Тонева е известно, че се ползва с доверието на представители от съдебната и прокурорската квота във ВСС.

 

Балансът на силите в съвета показва, че Цацаров може и да не събере необходимите 17 гласа, за да оглави държавното обвинение. Въпреки това се счита, че именно Цацаров е кандидатът, който има реален шанс да поеме прокуратурата заради политическата подкрепа, с която се ползва.

 

Кандидатурите на двамата ще бъдат издигнати най-късно в началото на следващата седмица. Номинацията на Николай Кокинов е отпаднала заради липса на подкрепа и фаворизирането на Сотир Цацаров, твърдят източниците на Mediapool. Бойко Найденов, който също беше сочен като вариант за поста, ще ръководи прокуратурата до провеждането на избор. Ако не се стигне до избор, при второто гласуване Найденов най-вероятно ще получи подкрепата на лобито във ВСС, което сега стои зад Цацаров.

 

Проучване на Mediapool във ВСС сочи, че Галина Тонева може да разчита твърдо на поне седем членове във ВСС, а Цацаров - на между 13 и 15 души. Те са основно от квотата на ГЕРБ и подкрепящите ги в парламента РЗС и наскоро обозначилите се като "опозиция" "Атака", както и половината членове, излъчени от съда и прокуратурата. При гласуването на временен ръководител на държавното обвинение, след като Борис Велчев стана конституционен съдия, Тонева получи подкрепа от шестима членове на ВСС. Трима други пък се въздържаха да гласуват за Бойко Найденов, който в крайна сметка бе избран за преходен шеф на прокуратурата.

 

Точно от тези гласове зависи съдбата на държавното обвинение за следващите седем години - върху двама-трима колебаещи се членове на ВСС от прокурорската и парламентарната квота, които са излъчени от БСП и ГЕРБ.

 

Все още не е ясно как ще гласуват представителите на ДПС Васил Петров и Магдалена Лазарова, въпреки че досега те подкрепяха неотменно лобито на шефа на ВАС Георги Колев и хората на ГЕРБ в съвета.

 

Цацаров и Тонева ще влязат в битката като двама кандидати, които са си изградили напълно противоположен образ като магистрати. Фаворитът на ГЕРБ ръководи съдилището с най-голям обвинителен уклон в системата. В магистратските среди се говори, че Пловдивският окръжен съд често се използва от МВР и прокуратурата за разрешаване на прилагането на специални разузнавателни средства, когато исканията не успеят да пробият в София.

 

През последните няколко години съдът на Цацаров поддържа удивително високо ниво на осъдителните присъди – между 98.5 до 99.5 процента от всички внесени обвинителни актове. Пловдивският съдия стана и чест гост на заседанията на правната комисия по съдебни законопроекти, след като ГЕРБ пое властта.

 

Галина Тонева бе заместник-председател на Софийския апелативен съд до 2009 година, когато стана заместник-главен прокурор по предложение на Борис Велчев. Тя доби известност с оправдателната присъда по делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов. Всички обвиняеми бяха оправдани, защото показанията им бяха изтръгвани с насилие. Пред Софийския градски съд те бяха обявени за виновни и получиха тежки присъди.

 

Решение на Тонева бе потвърдено и от Върховния касационен съд. Преди да стане съдия, тя е работила като прокурор и преподавател в полицейската академия.

 

Междувременно в Народното събрание се лансира и друга версия. Според част от опозиционните депутати, управляващите са разколебани кой да оглави държавното обвинение.

 

"Името на Цацаров може да е пуснато да скандализира и да отвлича вниманието, до назначаването например на Бойко Найденов. Това, че той изпълнява функцията на главен прокурор в момента, е само тест как ще се справи. Ако свърши всичко, както му поръчат, е силно вероятно Цацаров да бъде награден с председателско място на ВКС", обясниха депутати от социалистическата партия.

 

"С хода Бойко Найденов да изпълнява функцията на главен прокурор ГЕРБ си осигуриха хем тест за лоялността му, хем овладяване на прокуратурата още от този момент", смятат в левицата.

 

Колегите им от ДПС също допуснаха, че името на председателя на пловдивския съд може да е "пуснато" към медиите, за да отклонява вниманието.

 

Народните представители от ГЕРБ избягват да коментират дори неофициално темата за държавното обвинение. Едва ли са изненада неофициалните им коментари, че поста ще заеми този, "посочен от шефа". 

Споделяне

Още по темата

Още от България