Фаворитът на изборите в Австрия обеща да намали данъците и мигрантите

Себастиан Курц
Лидерът на Австрийската народна партия (АНП) Себастиан Курц обеща днес, че ако стане канцлер след парламентарните избори в неделя, ще спре незаконната имиграция и ще намали драстично данъците, съобщи ДПА. 
 
Месеци наред анкетите посочват 31-годишния външен министър Курц и неговата консервативна АНП като фаворити за спечелване на изборите. Но през последните няколко дни социолозите предупреждават, че изборните резултати на партиите ще бъдат с по-близки стойности от очакваното, като социалдемократът Кристиан Керн и крайнодесният Хайнц-Кристиан Щрахе следват по петите Курц. 
 
На последната си предизборна изява във Виена Курц обеща да ореже данъците за гражданите с ниски и средни доходи. "Днес мога също да обещая, че ще направи всичко, за да спра нелегалната имиграция за по-добър ред и сигурност в Австрия", добави той. 
 
Когато след разгара на миграционната криза през 2015 г. 90 хиляди човека влязоха незаконно в Австрия, Курц заимства от крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) твърдия тон по имигрантския въпрос и го направи водещ елемент в кампанията си. Ако АНП победи на изборите, най-вероятно ще се коалира с АПС, посочи ДПА. 
 
През последните десет години Австрия бе управлявана от коалиция на Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) на канцлера Керн и АНП, но през последните години двете партии затънаха в разногласия, като взаимно блокираха предложенията си. 
 
Около 6,4 милиона австрийски граждани имат право на глас в изборите в неделя. Шансове да влязат в парламента имат още "Зелените" и либералите от "Нова Австрия" (НЕОС). 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят