ФБР е следило Габриел Гарсия Маркес цели 24 години

Габриел Гарсия Маркес

Федералното бюро за разследване на САЩ в продължение на 24 години е следило световноизвестния колумбийски писател и носител на Нобелова награда за литература Габриел Гарсия Маркес, съобщава в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

След смъртта на писателя през април тази година ФБР е предоставило на изданието част от неговото досие. "Вашингтон пост" е получил 137 разсекретени страници, но останалите 133 остават секретни. Вестникът съобщава, че от получените страници не става ясно какви са били мотивите на бюрото да следи Маркес.

Наблюдението започнало през 1961 г., когато 33-годишният Маркес пристигнал в Ню Йорк със съпругата и сина си като кореспондент на кубинската информационна агенция Пренса Латина. Очевидно работата за кубинска агенция е подтикнала ФБР да започне да следи писателя, но няма обяснения защо това е продължило толкова много години.

Само няколко месеца, след като започнал работа за кубинската агенция в Ню Йорк, Маркес е бил уволнен от властите в Хавана, защото не е бил достатъчно радикален.
ФБР обаче е продължило да се интересува от него. Разследващите са следили писателя и след 1982 година, когато Маркес е удостоен с Нобеловата награда за литература.

Публикуваните във "Вашингтон пост" данни показват, че разпореждането за наблюдението на Маркес е било дадено лично от шефа на ФБР Едгар Хувър, ръководил бюрото почти половин век. Синът на Маркес си спомня, че баща му разказвал как през 1960 или 1961 г., когато се връщал от работата, забелязал, че е следен пеша от двама мъже. Тогава предположил, че са или от кубинското разузнаване, или от ЦРУ.

Един от първите записи в досието на ФБР за Маркес е от 8 февруари 1961 г. и изглежда е направен лично от директора Едгар Хувър. В него се казва, че винаги, когато писателят влиза в САЩ за каквито и да е цели, бюрото следва незабавно да бъде уведомявано. В досието му имало и описание за ръст и тегло, които с годините се актуализирали, а под особеност било записано лаконичното: "носи мустаци".

Агентите на ФБР записали, че при едно посещение Маркес платил $200 месечно за хотелска стая, в която бил с жена си и 2-годишния си син Родриго Гарсия. Докладвано било, че няма посетители.

Изданието припомня, че досието на Маркес е продължение на дългата практика за наблюдение от страна на ФБР по времето на Хувър. Тогава са следени политици, художници и писатели. ФБР е подложило на същите процедура хора като Норман Мейлър, Ърнест Хемингуей и Джон Стайнбек.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?