ФБР: Готвят се въоръжени протести преди церемонията по встъпване в длъжност на Байдън

ФБР: Готвят се въоръжени протести преди церемонията по встъпване в длъжност на Байдън

Федералното бюро за разследване /ФБР/ на САЩ предупреди, че се планират въоръжени протести във Вашингтон и по цялата територия на страната в дните преди церемонията по встъпване в длъжност на избрания за президент на САЩ Джо Байдън на 20 януари, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

В бюлетин на ФБР за вътрешно ползване се казва, че въоръжени протести са планирани във всички 50 щатски столици от 16 януари до 20 януари, и във Вашингтон от 17 януари до 20 януари", заявил източник от федералните правоналагащи органи, пожелал анонимност.

Според друг източник ФБР е издало най-малко още един бюлетин преди щурмуването на Капитолия от привърженици на Тръмп миналата седмица. На 29 декември то предупреди за заплаха от въоръжени демонстранти, които може да нападнат законодатели.

Американските власти решиха да започнат от утре, с шест дни по-рано от предвиденото, засилването на мерките за сигурност във връзка с церемонията по встъпването в длъжност на Байдън на 20 януари, съобщи Ройтерс.

В изявление изпълняващият длъжността министър на вътрешната сигурност Чад Улф посочва, че в "светлината на събитията от миналата седмица и променящата се ситуация в областта на сигурността в навечерието на инаугурацията", той инструктирал Сикрет сървис да започне да засилва мерките за сигурност на 13 януари, вместо на 19 януари.

Във връзка със засилването на мерките за сигурност, до 20 януари включително разположените близо до Белия дом и Конгреса административни сгради, магазини и ресторанти ще бъдат недостъпни.

Пентагонът обяви, че е разрешил разполагането на 15 хиляди войници от Националната гвардия във Вашингтон за церемонията по встъпване в длъжност на Байдън, за да бъде избегнато ново насилие след щурма на Капитолия миналата седмица.

Близо 6200 военни вече са разположени във федералната столица, а до края на седмицата те ще бъдат 10 000, заяви генерал Даниъл Хокансън. Близо 5000 допълнителни войници може да бъдат изпратени към тях за церемонията. За момента тяхната мисия се ограничава до логистична подкрепа на местната полиция и те ще бъдат оторизирани "само в краен случай" да извършват арести, ако ситуацията излезе извън контрол, заяви генералът, който отговаря за Националната гвардия в министерството на отбраната.

Пентагонът беше критикуван, че бил закъснял със задействането на на Националната гвардия на 6 януари, когато привърженици на президента Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия, сеейки хаос и насилие в храма на американската демокрация. Според генерал Хокансън, "нивото на насилие" на демонстрантите "не било очаквано".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?