ФБР иска за помощ от американците в разследването на атентата в Бургас

ФБР иска за помощ от американците в разследването на атентата в Бургас

ФБР отправи апел към американците за информация за заподозрените с фалшиви шофьорски книжки от Мичиган, за които се предполага, че стоят зад бомбения атентат срещу израелски туристи в България миналата година, съобщи на сайта си Ен Би Си Нюз, цитирана от БТА.

 

При експлозията загина и един от поне тримата заподозрени атентатори. Българските власти идентифицираха двама заподозрени - един австралиец, Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан, с двойно канадско и ливанско гражданство, които не са заловени.

 

Фалшиви американски документи за самоличност бяха открити на мястото на атентата и ФБР днес призова за повече информация за двамата мъже.

 

Мичиганска шофьорска книжка с името Жак Фелип Мартен е открита на мястото на атентата и се смята, че е свързана със загиналия атентатор. В дните след взрива бяха открити още една шофьорска книжка от Мичиган и американска карта за социална осигуровка, и двете с името Ралф Уилям Рико.

 

Следователите смятат, че те са били използвани от Хадж Хасан.

 

И двамата мъже според информациите били видени в района на Бургас през седмиците преди атентата. Фара може би е използвал документ за самоличност с името Брайън Джеймсън, за да наеме кола във Варна, заяви ФБР, но шофьорска книжка с това име не е била открита.

 

В апела се казва, че ФБР "разследва изработването и сдобиването с шофьорските книжки и картата за социална осигуровка".

 

Атентатът беше приписан на ливанската ислямистка групировка Хизбула, но тя отрече да е замесена.

 

Въоръженото крило на Хизбула беше включено в черния списък на терористичните организации на ЕС на 22 юли заради опасения, че е замесено както в атентата в Бургас, така и в гражданската война в Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?