ФБР използва нисколетящи самолети за видеонаблюдение и подслушване

ФБР използва нисколетящи самолети за видеонаблюдение и подслушване

Федералното бюро за разследване на САЩ използва малка въздушна сила с десетки нисколетящи самолети в цялата страна, които извършват видеонаблюдение или подслушват телефони. Всички са регистрирани към фиктивни компании, които служат като прикритие на ФБР, съобщава Асошиейтед прес.

Оборудването за наблюдение на самолетите обикновено се използва без одобрение от съдия за конкретни разследвания. АП е установила, че за 30-дневен период такива самолети на ФБР са летели над повече от 30 града в 11 щата.

Въздушното наблюдение разкрива нови хоризонти за правоприлагащите служби за разследване на престъпления и тероризъм. Но програмата повдига въпроси дали не трябва да бъдат осъвременени законовите разпоредби, защитаващи гражданските свободи, тъй като новите технологии предоставят безкрайни възможности пред властите за шпиониране, посочва АП.

ФБР потвърди за първи път за широкото използване на самолетите, съобщава агенцията, която е установила, че машините са регистрирани към най-малко 13 фиктивни компании.
"Програмата за следене със самолети не е секретна", заяви говорителят на ФБР Кристофър Алън. Той увери, че в тях няма оборудване, предназначено или използвано за събиране и
съхраняване на много данни, нито за масово наблюдение.

Самолетите могат да заснемат престъпления на земята. Някои са оборудвани с технология, чрез която могат да бъдат идентифицирани хора по сигнала от клетъчните им телефони, дори
без да говорят по телефона или да са на открито.

ФБР казва, че понякога помага на местната полиция чрез наблюдение от въздуха, като например при неотдавнашните размирици в Балтимор след смъртта на 25-годишния Фреди Грей при полицейско задържане.

Говорителят Алън подчерта, че програмата за наблюдение със самолети е напълно в съответствие с правилата на службата, а те ограничават видовете оборудване, които тя може да използва, както и основанията и продължителността на този вид наблюдение.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?