ФБР обезвреди хардуерна мрежа на руски хакери

ФБР обезвреди хардуерна мрежа на руски хакери

ФБР обезвреди мрежа от 500 хиляди рутера, контролирани от руски хакери, предаде Би Би Си. Това е станало малко преди мрежата да бъде пусната в действие за извършване на злонамерени операции. Главният обект, който е щял да бъде атакуван от армията от зомби-устройства, е инфраструктурата на Украйна.

Опасността е била разкрита от експерти по компютърна сигурност на компанията Cisco Talos.

Известната руска хакерска група Fancy Bear е проникнала в устройствата, базирани в 54 страни. След като заразили рутерите, хакерите са можели да източват данни на потребители и да провеждат кибератаки. Това не се е случило заради навременното разкриване на мрежата - дни преди активирането ѝ. 

Данните за опасността са още от миналата година. В началото на август 2017 г. агенти на ФБР информират жителка на Питсбърг, че домашният ѝ рутер се управлява от злосторници, и жената доброволно го е предала на властите за проверка, пише американското издание "The Daily Beast" с позоваване на съдебни материали.

Междувременно компанията Cisco Talos прави собствено разследване. Засега не е уточнено как хакерите са избирали жертвите си, но е изяснена пълната картина на заразяването.

Споделяне

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?