ФБР обяви руското приложение FaceApp за потенциална заплаха

ФБР обяви руското приложение FaceApp за потенциална заплаха

Федералното бюро за разследване заяви, че FaceApp и други мобилни приложения, разработени в Русия, са "потенциална контраразузнавателна заплаха". Руските спецслужби имат достъп до събраните от тези приложения данни, се казва в отговор на американските спецслужби до лидера на малцинството в Сената Чък Шумър. Той постави въпроса за приложението FaceApp.

По-рано тази година приложението, които позволява да се редактира фотография с помощта на невронна технология и да се променя външността, придоби невероятна популярност, включително сред американските знаменитости. Потребителите на социалните мрежи публикуваха в интернет свои снимки, "състарени" с помощта на FaceApp. За кратко време приложението зае първо място в App Store в много страни по света. FaceApp може да променя възрастта или пола на хората на снимките, добавяйки различни детайли, както и да преобразува прическата.

Едновременно с това възникнаха притеснения за сигурността на личните данни на потребителите на FaceApp.

В средата на юли Чък Шумър призова ФБР и Федералната комисия по търговия (FTC) да анализират приложението, разработено през 2017 г. от руската компания Wireless Lab, и да оценят свързаните с нея рискове. Той предположи, че FaceApp може да представлява заплаха за националната сигурност на САЩ и за личните данни на милиони американци.

ФБР посочва в писмото си до Шумър, че "разглежда всяко мобилно приложение или сходен продукт, разработен в Русия – като FaceApp, за потенциална контраразузнавателна заплаха.

Сега сенаторът призова американците са бъдат внимателни при свалянето на приложения, разработени от други държави, които са противници на САЩ.

Той отбеляза, че за да могат да ползват FaceApp, хората трябва да предоставят на базираната в Санкт Петербург компания пълен и безусловен достъп до личните си снимки и данни, което означава, че компанията има възможност и в бъдеще да ги използва без съгласието на потребителите. А това, че разработчикът е руска компания, предизвиква допълнителни въпроси за предоставянето на лични данни на потребителите на други компании и правителства, смята сенаторът.

Създателят на FaceApp Ярослав Гончаров увери, че получените от потребителите данни се съхраняват и обработват в "облака" и след това се премахват. "Ние съхраняваме само снимката, избрана от потребителя за редактиране. Ние никога не прехвърляме други изображения от телефона в "облака", съобщи Гончаров. Освен това той заяви, че по-голямата част от изображенията, качени на FaceApp, съгласно тези данни, се премахват от сървърите в течение на 48 часа.

Компанията също така уверява, че не продава и не предава на трети лица каквито и да е данни на потребителите. Данни не се предават и в Русия, макар че там е базиран основният екип по изследването и разработката им, се посочва в изявление на компанията.

Неотдавна американските законодатели насочиха вниманието си и към платформата за видео споделяне TikTok, която е собственост на китайската компания ByteDance.

Платформата има около половин милиард активни потребители по целия свят и през последните стана години изключително популярна. Едновременно с това се засили и тревогата на западните пазари – заради това, че компанията е китайска собственост.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?