ФБР предупреди за опасност от вирус в нета на 9 юли

Американското контраразузнаване предупреди за атака на компютърен вирус на 9 юли, който може да порази стотици хиляди компютри. Това ще стане, ако ползвателите на интернет не проверят за вирус, който може да е останал скрит няколко години, предупреждава ФБР.

"Ден на страшния съд за интернета" ще се случи, когато ФБР изключи сървърна система, инсталирана през ноември 2011 г. Тогава разследващите са разбили естонска престъпна група, която въртяла измами с реклами в интернет, пише вестник "Индипендънт". Групата създала вируса DNS Чарджър, който насочвал браузърите на жертвите от сайтове, които са искали да посетят, към други, които са били контролирани от бандата. Печалбите за престъпниците от реклами, свързани с тези сайтове, се оценяват на 14 млн. долара.

Това се правело от 2007 г. След ареста на бандата от ФБР са започнали да поддържат сървъри, за да спасят заразените ползватели на интернет. Става дума за няколкостотин хиляди компютъра в няколко стани, 85 хиляди от които са в САЩ.

Тъй като това е струвало на контраразузнаването над 87 хил. долара, то смята да изключи сървърите си и приканва да се извърши проверка за вируса.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?