ФБР разсекрети план на Чърчил за ядрен удар над СССР

Сталин и Чърчил през 1945 г.

Бившият премиер на Великобритания Уинстън Чърчил е искал през 1947 г. от САЩ да нанесат ядрен удар по Съветския съюз, тъй като смятал, че подобен предупредителен удар е единственият възможен начин за противопоставяне на политиката на Йосиф Сталин. Това става ясно от разсекретени документи на ФБР, публикувани от бринатските вестници "Дейли Мейл" и "Мел он Сънди4, цитирани от руски медии.

"Според Чърчил превантивен удар по Съветския съюз е бил единственият начин да не се допусне комунистите да завоюват Запада", посочва "Мейл он сънди". И двете издания акцентират върху това, че в онзи момент Съветският съюз все още не е провел изпитания на първата си ядрена бомба и не би могъл да се противопостави на евентуална ядрена атака. СССР успешно изпробва ядрена бомба през 1949 г.

Според доклад, писан от агент на ФБР във връзка с проведена във Великобритания среща между Чърчил и американския сенатор републиканец Стайлс Бриджъс, придържал се към десни възгледи. "Чърчил настояваше сенаторът да убеди президента Хари Труман да нанесе ядрен удар по СССР", се казва в текста. След това, смятал британският политик, тогава лидер на опозицията, "СССР не би представлявал сериозен проблем".

Чърчил ръководи британското правителство от 1940 до 1945 г., но малко след края на войната губи изборите. Той се връща на премиерския пост през 1951 г. и го заема до 1955 г., напомня ТАСС.

Споделяне

Още от Свят