ФБР разследва кървавото меле в Калифорния като терористичен акт

"Ислямска държава" обяви терористите от Сан Бернардино за свои последователи

Сан Бернандино след терористичния акт

ФБР вече разследва масовата стрелба в Калифорния, при която бяха убити 14 и ранени 21 души, като терористичен акт.

В същото време групировката "Ислямска държава" съобщи в аудиозапис, че двамата последователи на ислямисткото движение Саид Фарук и Ташфин Малик са извършили атаката в сряда срещу празненство на социалната служба в Сан Бернардино.

Американските служби към момента твърдят, че няма безспорни доказателства семейството с пакистански произход да е свързано с терористичната организация.

Кървовото меле е терористичен акт

"Въз основа на информацията и фактите, които имаме към момента, разследваме стрелбата в Сан Бернардино, Калифорния, като терористичен акт", обяви Дейвид Боудич, помощник-директор във ФБР, цитиран от "Ройтерс".

"Разполагаме с доказателства, че стрелбата е била планирана. Открихме експлозиви и множество оръжия в дома на двамата нападатели. В контейнер за боклук открихме два мобилни телефона, които бяха счупени. Работим по възстановяване на цялата информация, намираща се в тях", каза още Дейвид Боудич.

Експертите смятат, че атентаторите са планирали нещо по-голямо.

Разследващите засега обаче не са открили доказателства нападателите да са свързани с терористичната организация "Ислямска държава".

Възможно е атаката да е на саморадикализирали се терористи или така наречената атака на самотни вълци

При обиска в дома на двамата съпрузи Саид Фарук и Ташфин Малик не са били открити никакви уличаващи факти. Нищо не подсказва, че "Ислямска държава" "изобщо е знаела кои са те", заяви представител на американските власти, цитиран от Ройтерс.

Източник, близък до саудитското правителство, каза, че Малик не е фигурирала в никой списък на потенциалните терористи, изготвен от правоохранителните органи. Жената не е привличала вниманието на властите, докато е живяла в Саудитска Арабия, допълва още източникът на Ройтерс.

Малик е родена в Пакистан и се е преместила в Саудитска Арабия, където се омъжила за Фарук. Съпругът и бил американски гражданин, роден в щата Илинойс в семейство на пакистански имигранти.

След стрелбата в социалния център, двойката избяга, но бе застреляна от полицията след кратко преследване с автомобил.

Полицията допусна журналисти в дома на Саид и Малик и те коментират, че животът им бил "сбъдната американска мечта".

"Ислямска държава": Това са наши последователи

По-рано в петък информационна агенция "Аамак", която поддържа "Ислямска държава", обяви, че атаката в Сан Бернардино е била извършена от привърженици на джихадистката групировка. Телевизия Си Ен Ен съобщи, че жената се е врекла във вярност на лидера на организацията Абу Бакр ал Багдади.

Малик е публикувала във Фейсбук пост във възхвала на Багдади броени минути след началото на атаката по време на коледно парти в социалния център в сряда, заяви шеф на американската социална мрежа, цитиран от Асошиейтед прес.

От "Фейсбук" открили профила в четвъртък. Той вече не е достъпен публично и неговото съдържание е докладвано на правоохранителните органи.

Междувременно в събота "Ислямска държава" съобщи в аудиозапис, че двамата последователи на ислямисткото движение са извършили атаката в социалната служба в Сан Бернардино, при която загинаха 14 души, а други 21 бяха ранени.

"Двама последователи на "Ислямска държава" атакуваха преди няколко дни център в Сан Бернардино в Калифорния", съобщава ежедневното предаване на групировката "Ал Баян".

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?