Ф.Д.: Сините няма защо да се забъркват в такъв кабинет

Правенето на правителство до изборите е много несериозна история, коментира експремиерът на страната Филип Димитров пред БНР. В ситуацията, в която се намираме в момента, не може да има експертно управление. Ще има естествено опити за взаимно надцакване между силите, ще има опити за извиване на ръце, ще има естествено доминиране на комунистическата партия, която има 49 гласа в парламента и в този смисъл има най-многото гласове, заяви той.

СДС просто няма какво да прави в подобна ситуация. Такъв експертен кабинет или няма да мине, или за да мине, трябва да получи подкрепата на НДСВ и ДПС. Ако те решават да си правят това нещо, толкова повече пък ние няма какво да се забъркваме в него, допълни Димитров.

СДС иска оставката на кабинета, но не за правене на някакви фалшиви конструкции, наречени експертни, а всъщност добре знаем, че не са. Разликата между експертно и служебно правителство в случая ще бъде в коя зона на бившата комунистическа партия ще се оформи доминирането на този кабинет, каза бившият министър-председател на България.

Той потвърди, че СДС категорично ще гласува за вот на недоверие. Падането на кабинета ще предизвика определени сътресения, но може би не толкова големи, колкото изглеждат на пръв поглед, допълни Димитров. По думите му няма нищо нездравословно в това изборите да бъдат месец или месец и половина по-рано. Няма нищо фатално от гледна точка и на ЕС. Дори и подписването на договора за присъединяването на България към ЕС да се отложи с някой месец от предвидената дата 25 април, това няма отношение към датата на приемане на страната ни в Евросъюза, заяви Димитров.

Обединена опозиция не може да има, защото противоестествено е СДС да бъде в каквото и да било обединение с комунистическата партия. Това е всъщност една от големите разлики между позицията на СДС и доктрината Костов, която гласи, че нашият най-голям враг е царят и жълтото правителство, и за да бъде той свален, дори съюзяването с комунистическата партия не било толкова потресно, коментира Филип Димитров. Лично за мен и за моите колеги в СДС това е потресно и затова ние не смятаме да се съюзяваме с никого, допълни той. Затова след падането на кабинета трябва да се отиде към избори, обобщи той.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?