ФЕД проучва Дойче банк за прането на пари през Данске банк

ФЕД проучва Дойче банк за прането на пари през Данске банк

Дойче банк е получила искания за информация от страна на регулаторните и правоприлагащи органи от цял свят във връзка с разследването на схемата за пране на пари на Данске банк, съобщи Ройтерс, цитирана от БНР.

Коментарът бе по повод публикация на Блумбърг, според която Федералният резерв на САЩ (ФЕД) е започнал да разследва ролята на германската банка в скандала с датската Данске банк.

Дойче банк твърди, че към този момент тя не е разследвана, но е получила няколко искания за информация от регулаторните и правоприлагащи органи по целия свят. В отговор институцията продължава да предоставя информация и да си сътрудничи с разследващите агенции.

"Изобщо не е изненадващо, че самите разследващи органи и банките имат интерес към случая с Данске банк и уроците, които трябва да се извлекат от него“, посочи Deutsche Bank.

Голямата датска банка е в процес на разследване за подозрителни плащания на обща стойност 200 милиарда евро (около 230 млрд. долара) в периода от 2007 г. до 2015 г. Дойче банк призна, че е действала като кореспондентска банка за клона на Данске банк в Естония.

Ройтерс напомня, че през 2017 г. ФЕД наложи глоба на Дойче банк за почти 700 млн. долара за слаб контрол, който е позволил прането на пари от Русия. Департаментът на правосъдието в САЩ все още продължава да работи по това разследване.

През миналия ноември германската полиция претърси офисите на управата на Дойче банк като част от разследване на обвинения в пране на пари, свързани с т.нар. "Панамски документи" (Panama Papers). И в този случай Дойче банк заяви, че няма никакви признаци за неправомерно поведение, припомня Ройтерс, цитирана от БНР.

Още по темата
Още от Бизнес

Защо Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор?