ФЕД проучва Дойче банк за прането на пари през Данске банк

ФЕД проучва Дойче банк за прането на пари през Данске банк

Дойче банк е получила искания за информация от страна на регулаторните и правоприлагащи органи от цял свят във връзка с разследването на схемата за пране на пари на Данске банк, съобщи Ройтерс, цитирана от БНР.

Коментарът бе по повод публикация на Блумбърг, според която Федералният резерв на САЩ (ФЕД) е започнал да разследва ролята на германската банка в скандала с датската Данске банк.

Дойче банк твърди, че към този момент тя не е разследвана, но е получила няколко искания за информация от регулаторните и правоприлагащи органи по целия свят. В отговор институцията продължава да предоставя информация и да си сътрудничи с разследващите агенции.

"Изобщо не е изненадващо, че самите разследващи органи и банките имат интерес към случая с Данске банк и уроците, които трябва да се извлекат от него“, посочи Deutsche Bank.

Голямата датска банка е в процес на разследване за подозрителни плащания на обща стойност 200 милиарда евро (около 230 млрд. долара) в периода от 2007 г. до 2015 г. Дойче банк призна, че е действала като кореспондентска банка за клона на Данске банк в Естония.

Ройтерс напомня, че през 2017 г. ФЕД наложи глоба на Дойче банк за почти 700 млн. долара за слаб контрол, който е позволил прането на пари от Русия. Департаментът на правосъдието в САЩ все още продължава да работи по това разследване.

През миналия ноември германската полиция претърси офисите на управата на Дойче банк като част от разследване на обвинения в пране на пари, свързани с т.нар. "Панамски документи" (Panama Papers). И в този случай Дойче банк заяви, че няма никакви признаци за неправомерно поведение, припомня Ройтерс, цитирана от БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?