ФЕД разследва "Голдман Сакс" за сделките й с Гърция

Федералният резерв на САЩ прочува ролята на финансови институции от "Уолстрийт", включително на банката "Голдман Сакс", в прикриването на големия бюджетен дефицит на Гърция, съобщи в четвъртък председателят на ФЕД Бен Бернанке, цитиран от Ройтерс.

"Голдман Сакс" е една от 15-те банки, с които гръцкото правителство е сключвало през годините суапови споразумения (споразумение за размяна на бъдещи парични потоци между две страни). Чрез тях властите в южната ни съседка са успели да замаскират огромния си бюджетен дефицит, а оттам – и рисковете за инвеститорите, като освен това са получили и значително по-висока цена за държавните си облигации. Гърция е получила от "Голдман Сакс" извънбалансово финансиране в размер на 1 милиард долара.

"Проучваме сделки с деривати на "Голдман Сакс" и други банки с Гърция", каза Бернанке.

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ също е "заинтересована от темата", каза Бернанке и добави: "Очевидно, използването на тези инструменти, по начин, водещ до дестабилизацията на една компания или държава, е контрапродуктивно".

Оли Рен ще инспектира лично гръцкото правителство

В четвъртък стана ясно още, че еврокомисарят по икономическите и монетарни въпроси Оли Рен ще пътува за Атина следващата седмица, за да инспектира лично плановете на гръцкото правителство да намали своя бюджетен дефицит и дълг.

"Планирам да отида до Гърция следващата седмица, за да обсъдя фискалната и икономическата ситуация и бъдещата финансова стабилност на еврозоната,” каза Рен.

Експерти от департамента на Рен, заедно с представители на Европейската централна банка и Международния валутен фонд, бяха на посещение в Гърция до четвъртък, чиято цел бе да бъде направен одит на гръцките финанси. По време на визитата им в сряда десетки хиляди гърци излязоха на улицата, за да протестират срещу строгите икономически мерки на социалистическото правителство на премиера Георгиос Папандреу.

Рейтънгът на гръцките банки ще бъде понижен от всички водещи агенции

След като рейтинговата агенция "Фич" понижи преди дни рейтинга на четири водещи гръцки банки, същите намерения обявиха другите две водещи агенции – "Стандард енд Пуърс" и "Муудис".

Евентуално понижение на кредитния рейтинг на Гърция би означавало, че инвеститорите ще изискват по-високи премии при отпускането на заеми на страната. Това на свой ред ще означава по-високи разходи за гръцкото правителство и в същото време би забавило неговите програми, насочени към свиването на бюджетния дефицит.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?