ФЕД: Вдигането на лихвите не трябва да доведе до сътресения

Джером Пауел

Стъпките на Федералния резерв (ФЕД) и другите големи централни банки към повишаване на основните лихви, след като дълго ставките бяха поддържани ниски, не трябва да водят до сътресения в световната икономика, заяви американският централен банкер Джером Пауел, цитиран от БТА.

След като поддържа на рекордно ниско нулево равнище основната си лихва седем години след финансовата криза от 2008 г., Федералният резерв започна постепенно да я повишава през декември 2015 г. Много икономисти са на мнение, че ФЕД отново ще вдигне лихвата си през юни, като общо за годината повишенията ще бъдат три или четири.

Пауел подчерта, че не отхвърля рисковете при процеса на покачване на лихвите от страна на ФЕД, Европейската централна банка или другите големи централни банки, тъй като някои инвеститори и институции може да не са готови, а "икономическите условия могат да ни изненадат".

Той отбеляза обаче, че ФЕД планира да направи каквото може, за да минимализира сътресенията, като съобщава за промените на политиката си ясно и предварително.

В бележки, подготвени за финансова конференция в Цюрих, Пауел отбеляза още, че ролята на американската парична политика в насърчаването на световните финансови условия и капиталови потоци често е преувеличавана.

Съживяването както на световния растеж, така и на цените на суровините е изиграло по-голяма роля за възстановяването на капиталовите потоци към нововъзникващите пазари икономики, отколкото други мерки, взети от централните банки, посочи той.

Паричните стимули на ФЕД и другите развити икономики изиграха ограничена роля за нарастването на капиталовите потоци към нововъзникващите пазарни икономики през последните години, коментира Пауел.

По думите му има сериозно основание да се мисли, че нормализацията на паричната политика в развитите икономики ще продължи да се оказва удобна за страните с нововъзникваща пазарна икономика.

Споделяне

Още от Бизнес