Федерален съд блокира влизането в сила на новите правила за собствеността върху медиите в САЩ

Федерален съд блокира вчера влизането в сила от днес на силно оспорваните нови правила на Федералната комисия за комуникациите (ФКК) на САЩ за собствеността върху медиите, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Съдебното решение е удар върху големите медийни компании, които искат да се разрастват. То е удар и за архитекта на новите правила - председателят на ФКК Майкъл Пауъл (републиканец), коментира Ройтерс.

Като се имат предвид значимостта на този въпрос и обществения интерес от намирането на подходящо решение, влизането в сила на правилата се блокира до изготвянето на точно и цялостно юридическо становище, се казва в съдебната заповед.

Новите правила на ФКК предвиждат да се позволи на една медийна компания да притежава местни телевизионни станции, чиято обща аудитория достига до 45 процента от националната ТВ аудитория, вместо 35 на сто, както е сега.

В повечето градове компаниите ще могат също така да притежават вестници, телевизионни станции и радиа. Критиците на тази идея твърдят, че новите правила ще концентрират твърде много власт в ръцете на медийните магнати, докато привържениците ѝ смятат, че те трябва да се развиват, за да се конкурират с кабелите и сателитите.

Въпреки че сме разочаровани от решението на съда да спре действието на новите правила, ние ще продължим да ги защитаваме твърдо и да очакваме съдебно решение, каквото те заслужават, заяви говорителят на ФКК Дейвид Фиск, цитиран от Ройтерс. Новите правила бяха подкрепени от медийни гиганти като Си Би Ес на Виаком Инк., Ен Би Си на Дженерал Електрик и Фокс телевижън на Нюз Корп.

По БТА

Още от Бизнес