Федерален съд обяви, че смъртните присъди в Калифорния нарушават конституцията

Федерален съд обяви, че смъртните присъди в Калифорния нарушават конституцията

Смъртното наказание в американския щат Калифорния нарушава конституцията. Това прие федералният съдия Кормак Карни, предават в четвъртък световните информационни агенции.

Според мотивите на магистрата смъртните присъди в Калифорния всъщност представляват "доживотен затвор с далечна вероятност за смърт", което пък директно противоречи на конституционната забрана за жестоко и необичайно наказание. Според съдията в Калифорния от 1978 г. на смърт са били осъдени 900 души, но само 13 от тях са били екзекутирани.

"Нестандартните и непредсказуеми забавяния са резултат от системата за смъртни наказания, при която много малко от стотиците осъдени някога са екзекутирани и едва ли ще бъдат екзекутирани", се посочва още в решението на съдия Карни.

С него съдът на практика отменя смъртната присъда на Ърнест Деуейн Джоунс, който беше осъден на смърт преди близо 20 години заради изнасилването и убийството на 50-годишна жена.

Решението може да бъде обжалвано в Деветия областен апелативен съд. Ако то се потвърди обаче, може да се сложи край на смъртните присъди в щата Калифорния, където населението три пъти подкрепя смъртното наказание – през 1972, 1978 и 2012 г. И все пак всяко решение на Апелативния съд може да се обжалва пред Върховния съд на САЩ, припомня Би Би Си.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?