Федерален съд обяви, че смъртните присъди в Калифорния нарушават конституцията

Федерален съд обяви, че смъртните присъди в Калифорния нарушават конституцията

Смъртното наказание в американския щат Калифорния нарушава конституцията. Това прие федералният съдия Кормак Карни, предават в четвъртък световните информационни агенции.

Според мотивите на магистрата смъртните присъди в Калифорния всъщност представляват "доживотен затвор с далечна вероятност за смърт", което пък директно противоречи на конституционната забрана за жестоко и необичайно наказание. Според съдията в Калифорния от 1978 г. на смърт са били осъдени 900 души, но само 13 от тях са били екзекутирани.

"Нестандартните и непредсказуеми забавяния са резултат от системата за смъртни наказания, при която много малко от стотиците осъдени някога са екзекутирани и едва ли ще бъдат екзекутирани", се посочва още в решението на съдия Карни.

С него съдът на практика отменя смъртната присъда на Ърнест Деуейн Джоунс, който беше осъден на смърт преди близо 20 години заради изнасилването и убийството на 50-годишна жена.

Решението може да бъде обжалвано в Деветия областен апелативен съд. Ако то се потвърди обаче, може да се сложи край на смъртните присъди в щата Калифорния, където населението три пъти подкрепя смъртното наказание – през 1972, 1978 и 2012 г. И все пак всяко решение на Апелативния съд може да се обжалва пред Върховния съд на САЩ, припомня Би Би Си.

Споделяне

Още от Свят

Какво правителство е добре да има сега?