Федерален съд в САЩ защити правата на хомосексуалистите

Федералният Апелативен съд в щата Ню Йорк реши, че федералният закон, който описва бракът като съюз между мъж и жена, е в противоречие с конституцията.

Вестник "Ню Йорк таймс" посочва, че това решение означава, че  американските хомосексуалисти са група хора, които заслужават същата конституционна защита, както другите жертви на дискриминация. Вестникът припомня, че това е вторият случай на осъдителна присъда на апелативен съд на САЩ срещу Закона за защита на брака, но първа, която засяга правото на конституционна защита.

Законът за защита на брака е приет от Конгреса на САЩ през 1996 г., но през 2010 г. федерален съд в Масачузетс обяви този закон за противоречащ на конституцията, тъй като ограниченията за еднополови бракове нямат рационална основа и не издържат и най-снизходителната проверка за съобразеност с конституцията.

Нюйоркското печатно издание допълва, че това решение бе потвърдено през май 2012 г. от апелативен съд, който също обяви закона за противоконституционен.

Администрацията на Барак Обама първоначално подкрепи брачния кодекс, като министерството на правосъдието зае традиционна си роля на негов защитник в Конгреса на дебатите за неговата конституционност, припомня "Ню Йорк таймс". Но после правосъдното ведомство не се яви в съда като защитник на закона, въпреки че правителството продължи да го прилага. За проучване на казуса в долната Камара на представителите е създадена двупартийна правноконсултантска комисия, оглавявана от Пол Клемънт, бивш юридически съветник в администрацията на Джордж У. Буш.

По същата тема "Вашингтон пост" цитира изявлението на председателя на правната комисия към Сената Патрик Лийхи, че вчерашното съдебно решение се покрива с констатация на неговата комисия, че законът за брака има вредно отражение върху живота на хиляди американци, на които е отказана същата федерална защита, с каквато разполагат милиони други американци.

Джеймс Есекс, юрист в Американския съюз за граждански свободи назова вчерашното съдебно решение повратна точка в движението за права на лесбийките и гейовете. "Това е прекрасна новина за еднополовите двойки в Ню Йорк и другите щати", каза той цитиран от "Вашингтон пост".

Споделяне

Още от Свят