Федерален съдия постанови Риалити Уинър да остане в ареста до началото на процеса

 Риалити Уинър

Федерален съдия постанови Риалити Уинър, обвинена в изтичане на класифицирани американски документи, да остане в ареста до началото на процеса срещу нея, предаде Асошиейтед прес.

Прокурори предупредиха, че 25-годишната Уинър може да се опита да напусне САЩ, ако бъде пусната под гаранция. Те казаха, че са открили написана от нея бележка с текст: "Искам да изгоря до основи Белия дом и да намеря някъде място в Кюрдистан, където да живея. Ха, ха!"

Вчера на първото съдебно заседание по случая Риалити Уинър не призна вината си по повдигнатите ѝ обвинения, че незаконно е притежавала и предала информация, свързана с националната отбрана. Ако съдът признае вината на Риалити, тя може да получи до 10 години затвор.

Бивш лингвист от американските военновъздушни сили, Уинър, която говори арабски, пущу и фарси и е имала достъп до строго поверителна информация, е копирала и пратила по имейла на онлайн издание квалифициран доклад, съдържащ свръхсекретни данни. Властите не разясниха нито за какъв доклад става дума, нито обявиха за кое издание става дума.

Според медии изданието е "Интърсепт". В понеделник то съобщи, че е получило класифициран доклад от американската Агенция за национална сигурност, в който се казва, че вероятно руски хакери са атакували доставчик на софтуер за американските избори миналата година преди президентския вот. По същото време министерството на правосъдието обяви ареста на Риалити Уинър.

Споделяне

Още от Свят