Федералният резерв на САЩ вероятно няма да промени основната си лихва

Федералният резерв на САЩ вероятно няма да промени основната си лихва

Ръководството на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ заседава днес и утре, като не се очаква да промени лихвеното равнище, но може да даде сигнал, че планира евентуалното им повишение през юни, съобщава Ройтерс във вторник.

Решението по политиката на централната банка на САЩ ще бъде обявено в 18 часа по Гринуич (21 часа българско време) утре, след приключване на заседанието. Не се очаква пресконференция на ръководителката на УФР Джанет Йелън.

УФР се намира в първия цикъл на затягане на политиката си от над десетилетие. През декември централната банка повиши базовата си ставка с четвърт процентен пункт, а през март - с още четвърт процентен пункт.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, не виждат големи шансове за промяна на лихвата на заседанието тази седмица. Инвеститорите очакват евентуално повишение през юни.

Комитетът за определяне на лихвата все още изчаква да види каква част от мерките на администрацията на Тръмп в областта на данъците, разходите и регулациите ще мине през Конгреса. Евентуален пакет за стимулиране на икономиката би могъл да ускори темпото на повишение на лихвата.

Икономическите данни след последното заседание са смесени. Икономиката е нараснала със скромните 0,7 процента годишно темпо през първото тримесечие, като потребителските разходи почти са замръзнали. Повишението на инвестициите на компаниите и най-бързият растеж на заплатите от десетилетие подсказват, че икономическата дейност отново ще набере скорост през годината.

Растежът не заетостта рязко се е забавил през март, но равнището на безработицата е спаднало до почти 10-годишен минимум от 4,5 процента.

Икономистите до голяма степен обясняват слабите данни за първото тримесечие с повтарящите се проблеми при изчислението на растежа за периода януари-март, а намаляването на наемането през март - с метеорологичните условия.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?