Федералният резерв не бърза с оценката за икономическия ефект от войната

Икономическият ефект от войната в Ирак ще остане неясен, докато не бъдат оповестени данните за периода след започването на войната, а това ще стане през следващите няколко седмици, предупредиха вчера членове на ръководството на Управлението за федерален резерв на САЩ, цитирани от Ройтерс.

С данните, с които разполагаме, е трудно да се каже кое се дължи на свързани с войната фактори и кое - на други фундаментални икономически фактори. Трябва да получим повече данни, заяви пред репортери в Ню Орлиънс членът на Управителния съвет Сюзан Байс.

Изявлението на Сюзан Байс съответства на изчаквателната позиция, заета от ръководството на резерва по-рано през този месец. В същото време, главно заради войната, представителите на ръководството на американската централна банка се отказаха от обичайните си изявления за икономическите перспективи.

В разрез с доминиращото в резерва мнение, че войната е основната пречка за икономиката, председателят на Банката за федерален резерв в Бостън Кати Майнхан каза, че предприятията все още се борят с последиците от прекомерните инвестиции през 90-те години.

Пред бизнес лидери в Уолтъм (Масачузетс) Кати Майнхам заяви, че загубата на 308 000 работни места през февруари е била "много неприятно развитие на нещата" и добави, че последните данни показват увеличение на първоначалните молби за помощи при безработица.

Председателят на Банката за федерален резерв в Ричмънд Алфред Броадус, който членува и има право на глас във Федералния комитет за открития пазар ( органът, който определя лихвите), бе много по-оптимистичен в изказването си в университета Джонс Хопкинс в Балтимор миналия четвъртък.

Според него възстановяването на икономиката на САЩ е достатъчно силно, за да се преодолеят сегашните шокови въздействия и да се постигне умерено ускоряване през годината.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?