Федерацията на потребителите ще съди държавата заради парното в София

Федерацията на потребителите ще съди държавата заради парното в София

Колективен граждански иск на обща стойност 110 милиона лева ще подаде в съда Федерацията на потребителите в България заради надвзети от столичани сумите за топлоенергия. Това съобщи в понеделник председателят на организацията Павел Кърлев.

“Искът ще бъде основно срещу държавата в лицето на министерството, което е задължено да контролира приложението на закона, срещу ДКЕВР, която измисли едни цени, които ние можем да докажем пред съда, че са незаконосъобразни, срещу Столична община и срещу “Топлофикация - София”, обясни Кърлев пред БНР.

По думите му въпросните 110 милиона лева ще бъдат поискани заради надвзети суми от дружеството в периода 2002 – 2006 г. с въвеждането на дяловото разпределение. Другият повод са разкритите злоупотреби за 30 милиона лева в самото дружество.

Кърлев заяви, че не споделя мнението на членовете на ДКЕВР, че гражданите няма да могат да си вземат парите, с които е било злоупотребено по времето на бившия изпълнителен директор на топлофикацията Валентин Димитров.

“Същият бодряшки тон вървеше преди да осъдим ДКЕВР за увеличението на цените на тока през 2003 – 2004 г. Сега първите изпълнителни искове са пред мен и ние ще направим едно приятно за окото шоу как хората ще могат да си теглят парите директно от касата на ДКЕВР”, заяви още той.

Кърлев заяви, че ако делото бъде спечелено, изрядните платци включили се към иска, ще могат да си вземат надвзетите пари, а на длъжниците ще бъдат редуцирани приспаднати суми.

От вторник тази седмица започва записването на всички абонати на “Топлофикация- София”, които искат да предявят иск към дружеството и неговите собственици. Записванията са от 15,30 до 17,30 часа в офиса на организацията на ул. “Стефан Стамболов” 35а (до Женския пазар). Записвания ще има и в четвъртък от 10,30 до 12,00 часа на същия адрес.

По думите на Кърлев всеки, който иска да се включи към колективния иск, трябва попълни пълномощно и заявление пред адвокатите на сдружението, както и да носи поне една фактура с платена сметка.

“Ще има записвания поне още две седмици, но все още не можем да насрочим точни дати”, допълни той.

Повече информация за подаването на колективния иск може да се получи на тел. 02/ 833 32 85.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?