Федерацията на потребителите: “Топлофикация София” се източва повторно

“Топлофикация София” се източва повторно, обяви председателят на федерацията на потребителите Павел Кърлев. Това става чрез заведените около 60 000 съдебни дела за дългове с изтекъл срок на погасяване. Причината е, че за всяко от тях общинското дружество плаща държавна такса спрямо размера на претендираната сума, техническа и счетоводни експертизи, които струват около 200 – 300 лв. и адвокатски хонорар средно от 700 лв., обясни схемата Кърлев.

 

Според тълкувателно решение на Върховния касационен съд давността за задълженията е три години назад. Въпреки това от “Топлофикация София” признаха, че водят дела за несъбрани задължения от абонати от края на 90-те години и началото на 2000 г.

 

За сравнение ЕВН Пловдив, които са собственици на “Топлофикацията” в града не водят дела за дългове на абонатите от преди 3 години, посочи Кърлев.

 

Топлофикация София” в нова акция

 

Новата акция, която са предприели сега столичната “Топлофикация” е да вадят от архива на съда изпълнителни листи от 1998 г., 2000 г. и 2002 г. и да ги дават за събиране на частни съдебни изпълнители, посочи Кърлев. Според него давностния срок по тях е изтекъл и хората не трябва да се лъжат да плащат тези дългове.

 

По-голямата част от вещите лица, които се явяват по съдебните дела на “Топлофикация София”, са купени от общинското дружество. Това става като “Топлофикация София” ги води по семинари и ги черпи, обясни Кърлев. Той допълни, че тези вещи лица вече са дадени на прокурор.

 

Адвокат Маврова, която има спечелени съдебни дела срещу “Топлофикация”, посочи, че има вещи лица, които не са се поддали на подаръците на “Топлофикация”, защото искали да живеят достойно.

 

Сметките до 150 лв. са за изключено парно

 

Сметките до 150 лв., които получиха 60% от столичани за януари и февруари, по данни на “Топлофикация” са за изключено парно, каза Кърлев. На практика толкова им струва топлата вода и плащането на сградната инсталация на блока, допълни той.

 

В момента водя дела срещу “Топлофикация София” на две пенсионерки, които плащат между 100 лв. и 136 лв. за изключено парно, но преминаващи тръби през жилището им, каза адвокат Мусурлиева. Искът е срещу “Топлофикация” да им възстанови над 4000 лв. за последните три години. Мусурлиева посочи, че дори съдийка, която се произнесла в полза на “Топлофикация София” по едно от делата, след това я помолила да поеме дело на родителите ѝ срещу общинския монополист.

 

Обърнете внимание на цената на топлата вода, призова адвокат Маврова, която има редица спечелени дела срещу “Топлофикация”. Според нея за подгряването на водата всеки месец се плаща различна цена. Това става въпреки факта, че с техническа експертиза е доказано, че за подгряване на един кубик вода са необходими 52.32 киловатчаса енергия. Сметки от 200 – 3000 лв. за подгряване на вода са безумие, обяви Кърлев.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?