Феим Чаушев отърва затвора, искал откуп "инцидентно"

Феим Чаушев. Сн. БГНЕС

Софийският градски съд обяви окончателно във вторник, че бившият заместник-външен министър от времето на предишната управляваща тройна коалиция (2005-2009 година) Феим Чаушев няма да лежи в затвора, защото е поискал откуп "инцидентно". Преди това той беше осъден на три години и половина затвор ефективно от състав на Софийския районен съд. Горната инстанция смята, че прокуратурата е доказала напълно престъплението, а решението на районния съд е добре обосновано. Въпреки това намалява присъдата на Чаушев от ефективна на условна, понеже той е с "чисто съдебно минало и извършеното престъпление е инцидентна проява".

Другите смекчаващи присъдата обстоятелства са напредналата възраст на подсъдимия, добрите му характеристични данни, както и признанията му по делото. На втора инстанция Чаушев обясни пред съда, че съжалява за стореното. Така той бе осъден на две години и половина условно. Другият подсъдим Ивайло Геков получава три години условно заради чистото си съдебно минало.

Прокуратурата обвини Феим Чаушев, защото докато е бил заместник-външен министър е съдействал да се върне откраднат автомобил на турския бизнесмен Фейзи Илханлъ срещу откуп от 25 000 евро. Ивайло Геков бе обвинен, че е взел парите.

Феим Чаушев заемаше заместник-министерския пост под две имена - Феим Чаушев и Петър Чаушев. С името си по лична карта Петър участваше в търговски дружества, което е в разрез със статута му на заместник-министър. Той си призна обаче, че много си харесва и агентурното име Бисер, дадено при вербуването му за агент на Държавна сигурност преди повече от 40 години.

По време на делото двама от ключовите свидетели на прокуратурата се отметнаха от показанията си. Първо шофьорът на собственика на колата Ендер Думушев обясни, че банкнотите, използвани при операцията, са белязани от полицията без неговото знание, както и че не помни дали е разговарял лично с Феим Чаушев за уговарянето на среща за даване на откупа. Показанията, дадени от него по време на досъдебното производство, бяха коренно различни. Той обясни, че е писал каквото са му диктували полицаите.

Думушев обясни, че знаел от медиите, че в България е практика откраднати автомобили да се връщат срещу откуп и затова с помощта на познат в Турция делегацията се свързала с Феим Чаушев. Чаушев пък казал, че има приятел, който може да помогне, но не знаел точно как, а след това го запознал с Ивайло Геков. Той вече се съгласил да съдейства за връщането на автомобила, но това щяло да струва 25 хил. евро. Междувременно бизнесмените се свързали и с полицията. Така Геков получил 23 000 евро, които били белязани от разследващите.

Друг свидетел на прокуратурата - Али Калъч от обкръжението на турския бизнесмен, също се оплака от полицията. Пред съда той заяви, че не е успял да прочете показанията си, защото не умее да чете на български.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?