"Фейсбук" блокира достъпа на сина на израелския премиер заради обида

"Фейсбук" блокира достъпа на сина на израелския премиер заради обида

"Фейсбук" блокира достъпа на сина на израелския премиер Бенямин Нетаняху, Яир, до страницата му за 24 часа, след като той написа коментар, в който нарече онлайн платформата "мисловна полиция", и сподели забранено по-рано съдържание, съобщи Асошиейтед прес.

Вчера Яир Нетаняху нападна "Фейсбук", за това, че по-рано беше свален негов пост, в който той призоваваше за "отмъщение за смъртта" на двама израелски войници, убити миналата седмица от палестинци с огнестрелно оръжие, както и за изгонване на палестинците. Той сподели снимки на по-ранния пост в "Туитър", в нарушение на правилата на "Фейсбук" за общуване между потребителите.

Миналата седмица "Фейсбук" премахна пост на Нетаняху, в който той написа, че би "предпочел" "всички мюсюлмани да напуснат земята на Израел".

"Знаете ли къде няма атентати? В Исландия и Япония, където по случайност няма мюсюлмани", написа в четвъртък Яир Нетаняху, което беше обичайна провокация в социалната мрежа, съобщи Франс прес.

Малко по-късно младият Нетаняху написа, че има само два пътя за постигане на мир: "всички евреи да си тръгнат или всички мюсюлмани да напуснат", добавяйки "предпочитам втората възможност".

Двама израелски войници и преждевременно родено бебе загинаха след палестински атаки на Западния бряг на река Йордан миналата седмица.

След като "Фейсбук" премахна тези постове, Яир Нетаняху написа текст, в който критикуваше политиката на Фейсбук, която не пипа, според него, "хиляди постове, призоваващи за унищожението на Еврейската държава и за смърт на евреите".

Този пост стана причина за блокиране на достъпа му за 24 часа и Яир написа в Туитър, че Фейсбук упражнява диктатура върху мисълта.

"Фейсбук" не направи веднага изявление по случая.

27-годишният син на Нетаняху си навлече критиките на медиите заради груби постове и разгулен живот за сметка на обществото.

Той е една от любимите мишени на критиците на баща му, които изтъкват, че данъкоплатците плащат за неговата охрана, за шофьор и за начина му на живот в резиденцията, макар да не заема никакъв официален пост, посочва Франс прес.

В началото на тази година публикацията на смущаващ запис с Яир Нетаняху предизвика скандал.

По време на запой в стриптийз клубове в Тел Авив през лятото на 2015 г. Яир казва между другото на друг младеж от компанията - син на един от най-богатите хора в Израел - че министър-председателят е помогнал на баща му да спечели милиарди долари, благодарение на важна сделка за експлоатирането на израелски природен газ. 

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?