"Фейсбук" блокира функцията за разпознаване на лица в ЕС

"Фейсбук" блокира функцията за разпознаване на лица в ЕС

От ръководството на социалната мрежа блокира "Фейсбук" обявиха, че блокират функцията за разпознаване на лица в страните от ЕС, съобщи в събота ДПА.

До това решение се стигна след серия критики към компанията от държавни регулаторни органи и защитници на личните данни.

Най-голямата социална мрежа в света вече е блокирала тази функция за нови потребители. До 15 октомври ще бъде изтрита и базата данни, която софтуерът на мрежата използва за идентифициране на потребители.

"Все още сме убедени, че можем да предлагаме законно в Европа функцията за разпознаване на лица", коментира въпреки това шефът на "Фейсбук" за Европа Ричард Алън, уточнявайки, че след известни промени функцията може да бъде възстановена в бъдеще.

Функцията, която досега беше част от пакета, който получава всеки потребител на социалната мрежа, позволява на всеки да маркира на снимки свои познати, като софтуерът автоматично изписва името въз основа на натрупаната в базата данни информация.

Според германската Служба за защита на личните данни и свобода на информацията софтуерът за разпознаване на лица се използва от "Фейсбук" незаконно, тъй като позволява на компанията да натрупа огромна биометрична база данни, с която би могло да се злоупотребява.

Решението на "Фейсбук" да блокира функцията за разпознаване на лица не засяга потребители извън Европа.

Споделяне

Още от Свят