"Фейсбук" достави Интернет с дрон

"Фейсбук" съобщи, че е провела втори опит с дрон ("Акуила") за доставка на интернет в отдалечени части на планетата и за разлика от първия безпилотен летателен апарат, този е успял да се приземи успешно, пише изданието Тек Крънч.

Социалната мрежа планира да пусне соларни дронове, които да летят месеци наред. Те ще се свързват помежду си с лазерна комуникационна система и ще увеличат достъпа до Интернет на земята.

Компанията нарече успешен първия опит през юни 2016 г., когато дронът прелетя над пустинята на Аризона за 1 час и 36 минути, три пъти повече от планираното време. Тя каза, че безпилотният летателен апарат се разбил секунди преди да кацне и бил със счупено крило.

Директорът на аеронавигационните платформи на "Фейсбук" Мартин Луис Гомес съобщи за втория опит, при който дронът бе във въздуха 1 час и 46 минути, преди да кацне близо до град Юма, щата Аризона, със само няколко "минимални, лесно поправими неизправности".

Инженерите добавиха спойлери на крилата, за да увеличат плъзгането и да намалят повдигането при подхода за кацане, уточни Гомес.

Споделяне

Още от IT