Фейсбук група праща 70 корена български рози за парада в Москва на 9 май

Сградата на посолството на Русия в София

По случай 70-годишния юбилей от 9 май 1945 година, българска фейсбук група изпраща в Москва дарение - 70 корена на български рози, които да бъдат засадени и обозначени в знак на признателност и като честване на общата ни Победата над хитлеро-фашизма във Втората световна война.

България участва във Втората световна война първоначално на страната на Германия, а в заключителната фаза на войната подпомагаше съветските войски.

Групата, която стои зад инициативата, ще организира тържественото предаване на розите в посолството на Русия на 5 май.

Хореографски танцов ансамбъл ще изиграе мистичното древно българско хоро и ще предаде дарението на представители на посолството.

Организаторите канят всички желаещи и напомнят, че Победата над нацизма на 9 май 1945 година е безспорно историческо събитие, а зачитането му не е въпрос на пристрастие или политика.

Фейсбук групата напомня, че 11 000 български войни са загинали във Втората световна война.

"Да поздравиш Победител винаги е било въпрос на чест и лично достойнство! Да не го поздравиш означава да се покриеш с позор и презрение. А на България днес, Достойнството и Честта са ѝ нужни като жива вода!", пишат от фейсбукгрупата.

Те приканват хората да се съберат пред руското посолство на 5 май без знамена, речи и партийна символика, а с цвете в ръка. "Да застанем без думи, във внушително множество, за да отекне мълчанието ни като гръм, който да напомни, че времето на търпението изтича", пише фейсбук групата.

Споделяне

Още от Общество