Фейсбук група праща 70 корена български рози за парада в Москва на 9 май

Сградата на посолството на Русия в София

По случай 70-годишния юбилей от 9 май 1945 година, българска фейсбук група изпраща в Москва дарение - 70 корена на български рози, които да бъдат засадени и обозначени в знак на признателност и като честване на общата ни Победата над хитлеро-фашизма във Втората световна война.

България участва във Втората световна война първоначално на страната на Германия, а в заключителната фаза на войната подпомагаше съветските войски.

Групата, която стои зад инициативата, ще организира тържественото предаване на розите в посолството на Русия на 5 май.

Хореографски танцов ансамбъл ще изиграе мистичното древно българско хоро и ще предаде дарението на представители на посолството.

Организаторите канят всички желаещи и напомнят, че Победата над нацизма на 9 май 1945 година е безспорно историческо събитие, а зачитането му не е въпрос на пристрастие или политика.

Фейсбук групата напомня, че 11 000 български войни са загинали във Втората световна война.

"Да поздравиш Победител винаги е било въпрос на чест и лично достойнство! Да не го поздравиш означава да се покриеш с позор и презрение. А на България днес, Достойнството и Честта са ѝ нужни като жива вода!", пишат от фейсбукгрупата.

Те приканват хората да се съберат пред руското посолство на 5 май без знамена, речи и партийна символика, а с цвете в ръка. "Да застанем без думи, във внушително множество, за да отекне мълчанието ни като гръм, който да напомни, че времето на търпението изтича", пише фейсбук групата.

Споделяне
Още от Общество

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?