На 43-тия ден на протеста

Фейсбук инициатива: "Целуни полицай - усмихни го!"

Снимка: БГНЕС

На 43-тия ден на ДАНСwithme протестиращите с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски се събират на традиционното място – площад "Независимост" пред сградата на Министерския съвет.

Вече началото на сбирките е в 19 часа и продължават да прииждат все повече хора. Маршрутът на шествието още не е ясен, но хората, повечето от които са със семействата си, отново освиркват правителството на Пламен Орешарски. Обстановката е спокойна, полицейското присъствие не е засилено.

Една от предварително афишираните инициативи за петъчния протест е препратка към с вечерта, когато опитващите се да блокират парламента протестиращи бяха разпръснати със сила.

"Днес флаш моб на #ДАНСwithme! Да усмихнем уморените полицаи около парламента! Когато сме наоколо, всяка дама е поканена да сложи червило и да опита да целуне полицай! Те са с нас!", призовават във Фейсбук авторите на идеята "Целуни полицай - усмихни го!".

"Нищо, че бяхме бити предната вечер! Нищо че го отнесохме по мъжки! Момичета, да покажем, че сме добри човешки същества!", добавят те.

Засега не са засечени целуващи полицаи представителки на нежния пол, а коментарите на събраните се за шествието са свързани с новините от деня и предложението на ГЕРБ парламентът да не излиза в традиционната августовска ваканция.

Междувременно около 60 души се събраха и на станалия също традиционен контрапротест пред НДК в подкрепа на правителството за 30-ти път. Отново сред предимно възрастните хора бе и рапърът Мишо Шамара.

Една от поддръжничките на кабинета подкрепи депутата от БСП Мая Манолова, заради опитите ѝ да започне диалог с другите протестиращи граждани снощи.

Присъстващите на контрапротеста се възмутиха, че техните прояви не са достатъчно отразявани в медиите и не се предават на живо за разлика от демонстрациите на противниците на кабинета. Междувременно те също се опитват да разнообразяват проявите си и след демонстрацията си пред немското посолство, в петък те отидоха и пред дипломатическата мисия на САЩ, където бяха приети на разговор.

Решението си да дойдат пред американското посолство хората аргументираха с това, че според тях САЩ се опитва да се намеси във вътрешните работи на страната.

В петък сутринта се състоя и традиционното ”сутрешно кафе пред парламента” с обичайния призив ”Кафето е от нас, оставката от тях”. Хората са призовавани да връщат чашите си, за да може да се преброят протестиращите.

Сутрешните демонстранти също коментираха най-оживено гласуването на депутатската почивка, което бе част от дневния ред на парламента, но до нея не се стигна.

Недоволните от управлението очакват оставки и това, че депутатите ще си гласуват ваканцията никак не им харесва. За да демонстрира народната любов жена донесе магарешки трън и го постави на огражденията пред централния вход на сградата.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?