Фейсбук мълчи защо се сринаха социалните му мрежи

Сн. ЕПА/БГНЕС

Компанията на Марк Зукурбърг "Фейсбук" мълчи за причините, довели до срива на социалните ѝ мрежи – Facebook, Instagram и WhatsApp в сряда, когато милиони по цял свят не можеха да споделят, лакйват и т.н.

Сривът дойде в момент, когато стана ясно, че Федералната прокуратура в САЩ е стартирала наказателно разследване на сделки за споделяне на данни между "Фейсбук" и производители на мобилни устройства като "Епъл", "Амазон" и "Майкрософт". Информацията за разследването беше публикувана в "Ню Йорк Таймс".

Според изданието социалната мрежа е дала на трите компании достъп до личните данни на потребителите, включително до списъците с приятели им, контактите им, а понякога дори и до персонални съобщения. Това е ставало без знанието на потребителите, твърди "Ню Йорк Таймс".

Говорител на "Фейсбук" заяви, че компанията сътрудничи на разследващите по казуса и обещава да продължи да го прави и в бъдеще.

Относно срива на социалните си мрежи от "Фейсбук" посочиха единствено, че не става дума за хакерска DDoS атака. При подобни кибератаки извършителите имат за цел да спрат достъпа на потребители до сайта, като го блокират с огромно количество заявки за влизане, извършвани от бот мрежи.

DDoS атаките са лесни за извършване от аматьори, но всички големи сайтове са подготвени за подобни проблеми. Фактът, че сървърите на "Фейсбук" са подготвени да бъдат ежедневно ползвани от милиарди устройства и имат необходимите защити напълно изключва възможността за DDoS атака, още повече че сривът засегна също Instagram и WhatsApp.

Поредици от прекъсвания

Това не е първи срив за Facebook. През ноември 2018 г. социалната мрежа беше недостъпна в продължение на почти час. По-късно през същия месец Facebook и Instagram се сринаха отново за няколко часа. Компанията на Марк Зукърбърг оповести, че вторият път причината е била реконфигурация на сървърните устройства, но не даде обяснение за първия случай.

Сривът във сряда е най-продължителният в историята на Facebook, като последният подобен е през 2008 г., когато потребителите на социалната мрежа бяха малко над 100 милиона, докато днес те доближават 2.5 милиарда. Instagram се ползва от 1 милиард души, а WhatsApp има 1.5 милиарда абонати.

Големият брой потребители на Facebook, Instagram и WhatsApp оказва влияние върху времето, за което може да бъде отстранен един проблем. Фактът, че всички от приложенията на Facebook са били засегнати, говори за централизиран проблем.

Доказва го и фактът, че приложения като Tinder и Spotify, които не са собственост на Facebook, но предоставят възможност на потребителите си да се логнат с профила си от социалната мрежа, също са изпитали проблеми.

Хипотезите за срива

Мълчанието на "Фейсбук" по случая позволи на преден план да излязат няколко непотвърдени, но засега единствени хипотези за случилото се, пише dir.bg.

Първата е технически проблем, възникнал на място, което би засегнало всички услуги и приложения на компанията. От неговия характер би зависело и времето за отстраняването му. Не е ясно доколко е централизирана инфраструктурата на Facebook, но е напълно вероятно един проблем да засегне всички услуги.

Втората версия е хакерска атака или саботаж. Може само да се спекулира кой, защо и дали може да направи подобно нещо. Със сигурност Facebook има много силни защити, а преминаването им би било по силата на малцина. Възможно е обаче служител, имащ достатъчно ниво на достъп, да е помогнал на евентуалната хакерска атака, като е заразил или саботирал системата отвътре.

Третата хипотеза е от Facebook да са извършвали някакъв глобален ъпдейт, да са тествали въвеждането на нови функции, засягащи всички услуги на компанията, или дори да са провеждали секретен експеримент.

Социалната мрежа се намира в доста сложно положение, тъй като е силно критикувана заради това, че търгува с данните на милиони и дори влияе на изборните резултати и политическото управление на някои страни. В резултат на това Марк Зукърбърг увеличи цензурата и натиска над определени страници, но недоволството остана.

Възможно е готвеният ъпдейт да е засягал именно сигурността и употребата на лични данни, събирани от Facebook, Instagram и WhatsApp, а въвеждане му да е изисквало временно изключване на някои сървъри.

Спекулацията, че може да става дума за експеримент, също не е за изключване. Facebook вече е признавал, че е опитвал да манипулира емоциите на своите потребители за целите на експеримент. Социалната мрежа е пробвала и различни сценарии, свързани с евентуален разрив на отношенията ѝ с Apple и Google. Въпреки това, този вариант не изглежда особено вероятен.

Най-малки са шансовете да става дума за профилактика или ъпдейт на сървърите, защото Facebook би признал за това, както го направи в края на миналата година.

Въпреки че "Фейсбук" продължава да мълчи за причините на най-големия срив в историята си, компютърни специалисти смятат, че най-възможните сценарии са технически проблем, засегнал централната инфраструктура на компанията, ъпдейт, който е засегнал по непредвиден начин мрежата, или сложна хакерска атака. И трите вероятности биха повлияли зле на акциите на компанията, ако тя признае за тях, твърдят икономистите.

Акциите на "Фейсбук" поевтиняха

След срива в сряда и започналото наказателно разследване в Ню Йорк при откриване на борсовата търговия на Уолстрийт в четвъртък акциите на Фейсбук силно поевтиняха, предаде Франс прес.

Ценните книжа на компанията понижиха стойността си с 2.42 на сто до 169.34 долара в началото на сесията, въпреки че услугите ѝ вече бяха започнали да се възстановяват.

През лятото на 2018 г. Фейсбук беше обект на мащабно разследване от страна на американските власти заради скандала с изтичане на данни към консултантската компания Cambridge Analytica. Тогава стана ясно, че личните данни на милиони души са изтекли неправомерно.

Оттогава насам компанията беше забъркана в редица скандали, свързани с изтичане на лични данни.

Миналата седмица нейният създател Марк Зукърбърг обяви, че компанията ще промени политиката си, като се ориентира към по-лични взаимодействия и ще наблегне на сигурността, въвеждайки изцяло криптирани разговори.

Споделяне

Още от Свят