"Фейсбук" не е засякла чужда намеса в американските протести

Мрежата изтри 200 акаунта, свързани с групи, поддържащи тезата за превъзходството на бялата раса

"Фейсбук" не е засякла чужда намеса в американските протести

Социалната мрежа "Фейсбук" обяви, че не е открила доказателства за координирана външна намеса в платформите си, насочена към антирасистките протести в САЩ, след като американският главен прокурор каза, че чуждестранни групи са опитват да изострят ситуацията, съобщи Ройтерс.

"Наблюдаваме активно и досега не сме установили чуждестранна намеса или вътрешно координирано несъответстващо поведение, насочено срещу тези протести", каза Натаниъл Глайкър - ръководител на политиката по киберсигурност във Фейсбук.

Искаме да предупредим хората да не правят прибързани изводи, без ясни доказателства за чуждестранна намеса, каза Глайкър.

Главният прокурор на САЩ Уилям Бар каза вчера, че чуждестранни групи използват кампании за дезинформация като тази, организирана от Русия по време на президентските избори през 2016 г., за да се увеличи разделението в американското общество.

Протестите избухнаха, след като невъоръженият чернокож Джордж Флойд почина след полицейски арест в Минеаполис.

"Фейсбук" съобщи, че е изтрила близо 200 акаунта, свързани с групи, поддържащи тезата за превъзходството на бялата раса.

Става дума за групи, планирали да насърчат членовете си да отидат на протести срещу убийствата на чернокожи от страна на полицаи, като в някои случаи участниците в тези прояви се готвели да носят оръжия.

Акаунтите във Фейсбук и Инстаграм били свързани с "Прауд бойс" и "Американ гард", две групи, на които вече не се разрешава достъп до платформата поради изказвания, подтикващи към омраза. 

Представители на компанията вече следели акаунтите, подготвяйки се да ги изтрият, когато видели постове, опитващи се да се възползват от протестите, предизвикани от смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис.

"Видяхме, че тези групи планират да съберат поддръжници и членове, за да отидат физически на протестите и в някои случаи се подготвяха да носят оръжия", каза Брайън Фишман, директор по политиката за контратероризма и опасните организации.

"Фейсбук" не публикува подробности за плановете, не съобщава в кои щати живеят, нито какви са били плановете им за протести. Компанията подчерта, че ще продължи да отстранява нови акаунти на потребители, опитващи се да заобиколят забраната.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?