Фейсбук ограничава дийпфейк видеата

Фейсбук ограничава дийпфейк видеата

Социалната мрежа Фейсбук обяви, че ще ограничава т.нар дийпфейк (deepfake) видеоклипове – компютърно генерирани клипове, които изглеждат истински.

Според платформата тези видеоклипове все още са рядкост в интернет, но представляват предизвикателство за технологичната индустрия.

Идеята е служители на фирмата да преценяват дали видеата са истински. Ще бъдат премахвани клипове, ако редакциите в тях не са очевидни за обикновения човек, или ако заблудят зрителя, че човекът във видеоклипа е казал нещо, което не е.

Проблемът с променените видеоклипове придобива все по-голяма неотложност, тъй като експерти и законодатели се опитват да измислят как да предотвратят използването на дийпфейк за намеса в президентските избори в САЩ през ноември. Такива клипове вече се правят с политици.

Клиповете, минали през подобна обработка, няма да бъдат напълно забранени. Новите правила няма да включват пародийни и сатирични видеа, както и такива, в които редът на думите е променен. Позволено ще е забавяне на суровите кадри, изместване на звука, пропускане на думи, пренареждането им.

От Фейсбук посочват, че няма да премахнат всички манипулирани видеа, защото ако това стане, тези клипове ще останат достъпни в други части на интернет или екосистеми на социалните мрежи. "Като ги оставяме и маркираме като лъжливи, ние предоставяме на хората важна информация и контекст", посочват от Фейсбук.  

Споделяне

Още от Свят