Фейсбук потвърди, че събираните от нея данни се простират отвъд нейните потребители

Фейсбук потвърди, че събираните от нея данни се простират отвъд нейните потребители

Фейсбук, затънал в скандал с отклоняване на лични данни, потвърди, че събира данни на потребителите си, в това число и когато не са в социалната мрежа, предаде Франс прес.

В текст, публикуван в блога на Фейсбук, Дейвид Бейзър, отговарящ за продуктовия отдел на Фейсбук, описва как социалната мрежа "събира данни от други интернет сайтове или приложения", използвайки едно от много "маркетингови средства" на Фейсбук, които му позволяват да измерва въздействието на техните обяви в социалната мрежа, но също извън нея.

Така например Фейсбук събира информации, когато потребител кликне върху бутона "Харесвам" или "Споделям" в друг сайт (например статия в новинарски сайт) или влезе в сайт или приложение чрез своето потребителско име и парола за логване във Фейсбук.

Но онези, които дават реклами във Фейсбук, могат също и да ги разпространяват извън социалната мрежа, на друг сайт или приложение. Това е друго маркетингово средство, предлагано от Фейсбук. Когато потребител на интернет кликне върху рекламата на обявител, който е част от мрежата на рекламодатели на Фейсбук, Фейсбук събира също някои сведения.

Така например когато потребител посещава сайт или приложение, използващо услугите на Фейсбук, Фейсбук получава информации, дори и ако потребителят е излязъл от социалната мрежа или няма акаунт в нея. Сред събраните информации са ай пи адресът, програмата за навигация в интернет (Хром, Сафари, Експлорър и др.) или операционната система на апарата (Уиндоус, Андроид и др.).

Изискваме от сайтовете и приложенията, които използват нашите средства, да ви казват, че събират информации и че ги споделят с нас и изискваме те да ви поискат разрешение за това, пише Дейвид Бейзър.

Чрез приложение на трета страна, предложено във Фейсбук, британската компания Кембридж Аналитика се е добрала до данните на десетки милиони потребители на Фейсбук без тяхното знание.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят