"Фейсбук" премахна публикации на предизборния щаб на Тръмп

"Фейсбук" премахна публикации на предизборния щаб на Тръмп

Най-голямата безплатна онлайн социална мрежа в света "Фейсбук" днес премахна текстове, свързани с предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп, защото в тях са включени символи, използвани от нацистите за обозначаване на политически затворници, предадоха световните агенции.

"Премахнахме тези постове и рекламни материали заради нарушаване на нашата политика срещу омразата", каза говорител на "Фейсбук".

Политиката ни не допуска използването на забранени символи за идентифициране на политически затворници без контекст, който да осъжда или коментира символа, се посочва в съобщението.

Обърнат надолу червен триъгълник се появи на видно място в платени постове на Фейсбук страниците на президента Тръмп, вицепрезидента Майк Пенс и на предизборния щаб на Тръмп. Рекламните материали бяха срещу крайнолявото движение Антифа и войнствени антифашистки групи.

Нацистите са използвали червен триъгълник, за да идентифицират политическите си жертви в концлагерите, написа в Туитър Джонатан Грийнблат - изпълнителен директор на американската Лига срещу поругаването. 

Той подчерта, че невежеството не е извинение за използване на свързани с нацизма символи и участниците в кампанията трябва да научат историята.

От щаба на Тръмп реагираха с довода, че червеният триъгълник е широко използван от самото движение Антифа.

В изявление директорът по комуникацията в кампанията на Тръмп Тим Мърто каза, че обърнатият червен триъгълник е бил включен в текст за Антифа. Мърто посочи, че този символ не е в базата данни на Лигата срещу поругаването от символи на омразата.

През май Тръмп заяви, че американските власти смятат да включат Антифа в списъка на терористичните организации. Той изтъкна, че радикалните леви групировки носят отговорност за безредици и случаи на насилие по време на протестите в много щати на САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?