Фейсбук публикува програмен документ за личните данни

Потребителите ще могат да изтриват профила и данните си окончателно

Фейсбук публикува програмен документ за личните данни

Фейсбук публикува нови "Принципи на поверителност" и стартира кампания, с която да разяснява промените и да ги направи по-разбираеми. Мерките са част от политиката за подобряване на прозрачността, както и стъпка към покриване на изискванията на ЕС за сигурността на личната информация (GDPR), които влизат в сила през май 2018 г.

Социалната мрежа предвижда достъпът до настройките за поверителност да се улесни. Това включва нови инструменти за контрол на начина, по който потребителите споделят информация.

Знаем колко важно е да имате ясни и прости инструменти за управление на личните ви данни. Тази година ще представим нов център за поверителност, който съдържа основните настройки, събрани на едно място. Трябва да можете да вземате решенията относно поверителността, които са правилни за вас. Искаме да се уверим, че знаете къде са вашите контроли за поверителност и как да ги регулирате. Например нашият инструмент "Селектор на аудитория" ви позволява да решите с кого да споделяте всяка публикация. Разработваме контроли на базата на отзиви от цял свят.", посочват от компанията.

Една от обещаните големи промени ще бъде възможността потребителите да изтриват споделено от тях съдържание, както и да изтрият профила си, без да остава копие на сървърите. "Вие притежавате информацията, която споделяте във Фейсбук. Това означава, че вие решавате какво да споделяте и с кого да го споделяте във Фейсбук и винаги можете да промените мнението си. Затова ви предоставяме инструменти за изтриване на всичко, което сте публикували. Премахваме го от дневника ви и от сървърите ни. Можете и да изтриете акаунта си, когато пожелаете", пише Фейсбук.

В публикуваните принципи се посочва още, че отчетността и прозрачността са основен приоритет и компанията ще взаимодейства с различните регулатори и специализирани служби. Ще бъдат организират срещи, за да подобрят практиките и политиките в работата с данни.

Споделяне

Още по темата

Още от IT

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?